Karriär

Så fångar du publiken med din presentation

Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet, använder många knep för att lyfta sina presentationer. Foto: Magnus Liljegren/ All Over Press

Vänd din framsida mot publiken hela tiden. Det är grundläggande för att hålla intresset uppe. ”Det är du själv som är presentationen”, säger Nina Hjorth, expert på presentationsteknik.

Publicerad

Mycket av förtroendet för det du säger kommer från kroppsspråket, kanske 70 procent, säger Nina Hjorth på Presentationsteknik.com. Därför är det så viktigt att inte vända ryggen mot publiken som så många gör när de visar powerpoint-bilder. Det signalerar att bilden är intressantare än publiken.

– Använd en föredragshållarvy på datorn, så att du kan se samma bild på din skärm som den du visar publiken, är Nina Hjorths praktiska råd. Komplettera gärna med en fjärrkontroll.

– Då kan du röra dig helt fritt i förhållande till datorn.

Ett annat av Nina Hjorths råd är att undvika laserpekare. De behövs bara om powerpoint-bilden är väldigt komplex och det ska den inte vara.

– Dessutom ser man hur nervös du är på att pricken darrar.

Arbetsminnet sållar hela tiden i informationsströmmen. Är det här intressant och relevant nog att spara? 90 procent är bortglömt inom 30 sekunder, säger Nina Hjorth. Följaktligen behövs en del knep för att fånga och behålla publikens uppmärksamhet. Exempelvis att inte ha det för mörkt i lokalen, då kanske folk somnar.

Nina Hjorth råder dig att berätta för publiken före själva presentationen hur du tänker hantera frågor, till exempel att du tar dem på slutet.

– Det är viktigt att ha byggt en struktur, så att du hela tiden hittar tillbaka till den röda tråden. Särskilt om du har uppmanat folk att ställa frågor under tiden, säger Nina Hjorth.

Det finns fler hjälpmedel än powerpoint. Nina Hjorth brukar även använda whiteboard och det gamla, hederliga blädderblocket och växlar mellan de tre under en presentation.

– Powerpoint är statiskt, de andra dynamiska.

Ett allmänt råd hon ger är att alltid dela ut dokumenteringen av presentationen först efteråt. Aldrig i förväg, då förlorar du åhörarnas intresse direkt, de blir helt upptagna av att bläddra.

– Men ge dem gärna papper att anteckna på.

Prenumerera på Ingenjörskarriärs kostnadsfria nyhetsbrev!

Alla älskar inte powerpoint

1. Ett budskap per bild. Vi kan bara tänka en medveten tanke i taget.

2. Separera tal och powerpoint-bild. Vi kan inte lyssna och samtidigt läsa hela meningar på en bild, ens om innehållet är identiskt med det föredragaren säger. En bild med punkter är okej, men då med högst tre ord per punkt.

3. Signalfärg. Vi dras till signalfärgerna rött, gult, orange liksom till storlek, kontraster och rörelse. Låt det som är viktigast vara störst.

4. Högst sex objekt per bild. Där går gränsen för vår perception. Däremot är det helt okej med hur många powerpoint-bilder som helst.

5. Rörliga bilder med måtta. Animationer ska användas på ett medvetet sätt, inga hoppande gubbar i bakgrunden som stjäl uppmärksamheten från dig som presentatör.

6. Relevanta illustrationer. De ska vara symboliska och förstärka budskapet. Lägg texten till bilden på bilden. Vi minns 30 procent bättre om vi inte måste flytta blicken. Färg är bättre för mibnnet än svartvita bilder.

7. Mörk bakgrund. Det är skönare för ögonen, ljus bakgrund tvingar dig att kisa.

8. Stå upp. Sittande presentation sänker uppmärksamheten.

  • I Schweiz finns ett parti som har en enda fråga: Förbjud powerpoint-presentationer.
  • Grundaren Matthias Pöhm anser att det skulle spara 350 miljarder euro globalt.
  • Ett genomtänkt anförande följt av en diskussion är bättre än långa datorpresentationer, är hans uppfattning.