Karriär
Så blir du styrelseproffs
SAS Institutes vd Liselotte Jansson är en av de kvinnor som har ”mycket goda förutsättningar att sitta i en bolagsstyrelse” och hon har därför valts ut till regeringens projekt Styrelsekraft. Foto: Ester Sorri
En plats i styrelsen - grattis! Men bli inte så smickrad att du bara hoppar rakt in. Du måste göra ett bra jobb när du väl sitter där. Det säger Liselotte Jansson, som ska bli legitimerad styrelseledamot.
- Jag tror inte att många styrelseledamöter vet vilket ansvar de faktiskt har. Många har inte en susning om vad som gäller rena formalia, till exempel vad god styrelsesed är. Det säger Liselotte Jansson, en av deltagarna i Styrelsekraft.
Eftersom det går så erbarmligt trögt att få in kvinnor i bolagsstyrelser, bland annat med argumentet att det saknas kvalificerade kandidater, har regeringen hittat på Styrelsekraft, där lämpliga kvinnor ska utbildas i styrelsearbete. Det blev rusning till de 200 platserna, 1 400 sökte det årslånga programmet.
- Alla som hävdar att det inte finns kvinnor som vill blev nog för evigt tystade, så det argumentet dog, triumferar Liselotte Jansson.
Hon är vd på programvaruföretaget SAS Institute, som tre år i rad fått utmärkelsen Sveriges bästa arbetsplats av organisationen Great Place to Work Institute. Dessförinnan var hon på IBM och i finansbranschen.
Hon är runt och håller föredrag om bland annat hur it kan göra företaget lönsammare. Hon är 52 år. Hon sitter inte i någon styrelse. Hon fattar det inte.
- Det är hur lätt som helst att hitta mig, jag har fått mycket mediauppmärksamhet.
Hon konstaterar att det är något fel på systemet. Nämligen att det sitter en massa människor med exakt samma bakgrund i styrelserna. De känner varandra sedan tidigare, styrelsen är ett sätt att umgås. Inte så lockande att ta in en okänd kvinna. Valberedningarna jobbar helst med säkra kort.
- Man ska inte generalisera, men vissa tar styrelsejobbet med en klackspark och bara lyfter arvode. Inte utmanar de varandra i en het diskussion, man vill inte bli osams med sina kompisar. Jag menar inte att alla är inkompetenta, men man måste blanda en styrelse så att den har rätt kompetens för att vägleda ett helt företag, frågeställningarna är så mångfacetterade och komplexa i dag.
Syftet med att skicka kvinnor på styrelsekurs är att bryta upp de gamla maktstrukturerna och ställa krav på valberedningen. Liksom att få upp medvetenheten om hur man ska jobba i styrelsen.
- En styrelse förväntas föra bolaget framåt.
Liselotte Jansson går egentligen kursen under protest. Det finns något förnedrande i att just kvinnor måste gå på kurs, medan män bara kastar sig in i arbetet.
Samtidigt tycker hon att det är väldigt bra, när hon väl går där. Det borde alla göra. Hon är mycket nyfiken på hur utbildningsprogrammet faller ut.
- I september kommer vi att stå där i nya kostymer och putsade skor, rena elitklicken. Det vore en skam om vi inte får uppdrag, när de inte längre har något att skylla på.
Fem frågor att tänka över innan du accepterar ett uppdrag i en styrelse
* Motiv
Varför vill bolaget ha mig i styrelsen? "Låt företaget förklara", säger Liselotte Jansson.
* Etik
Delar jag de etiska värderingar och förhållningssätt som bolagets verksamhet vilar på?
* Kapacitet
Har jag tillräckligt med tid för att sköta det här uppdraget?
* Integritet
Är jag tillräckligt oberoende till bolaget, ledningen, kunder och leverantörer för att kunna leva upp till "god styrelsesed"?
* Kompetens
Har jag tillräcklig erfarenhet av branschen och kunskap om företaget?