Karriär

Så blir du gladare på jobbet – även om du inte älskar arbetsplatsen

Somnar du av bara tanken på ditt jobb? Tipsen nedan gör att du kommer på rätt kurs igen. Foto: IBL

Tillfälligt utmattad, omotiverad eller känns allt fel? Även det välbetalda drömjobbet har dagar som känns motiga. Men det går att komma på rätt kurs igen.

Publicerad Senast uppdaterad

Dags att söka nytt jobb? Här hittar du de hetaste ingenjörsjobben!

Att få tillbaka arbetslusten kan handla om att göra små förändringar och sätta upp nya mål. Entreprenören och start up-entusiasten John Rampton har listat sina tips för att förbättra en jobbig situation.

1. Gå till botten med problemet

Tänk igenom varför jobbet känns trist. Det hjälper dig att fundera på tänkbara lösningar. Blir du exempelvis ofta störd kan du kanske få jobba på en tystare plats eller på ett annat kontor. Om vissa arbetsuppgifter känns outhärdliga kan du försöka hitta ett sätt att fokusera på de uppgifter du gillar.

2. Utvärdera om du passar in på arbetsplatsen

Företagskulturen är viktig eftersom den speglar mål, värderingar och etik. Även om jobbet känns tråkigt kan du välja att fokusera på att själva arbetsplatsen är rolig och passar dina behov. Upplever du däremot att lagarbete uppmuntras medan du själv föredrar att jobba självständigt, kommer situationen troligen inte bli bättre.

3. Fokusera på fördelarna

Ett sätt för arbetsgivare att behålla nöjd och produktiv personal är att erbjuda förmåner. Vissa företag tillåter anställda att ta med hunden till jobbet, andra erbjuder flexibla arbetstimmar. Tänk på vad just ditt företag erbjuder som du inte kan hitta någon annanstans.

4. Ta mer ansvar

Tveka inte att fråga om nya arbetsuppgifter. Det kan underlätta om nuvarande jobb känns ointressant. Samtidigt får du en utmaning, lär dig något nytt och har något att se fram emot.

5. Utveckla en strategi för att sluta

Har du gjort en noggrann utvärdering och fortfarande inte ser någon mening med jobbet? Då kan det bästa vara att gå vidare. För att få en smidig övergång bör du utveckla en strategi för att sluta. Det kan exempelvis vara att putsa ditt cv, förbättra Linkedin-profilen eller kontakta en karriärcoach. Ge även arbetsgivaren gott om tid att hitta en ersättare och underlätta överlämningen.