Karriär

Rekordstort intresse för Tekniksprånget

Tekniksprånget vänder sig till elever som gått ut ett tekniskt eller naturvetenskapligt program på gymnasiet. Foto: EMILIA JIMÉNEZ-BERGMARK/Teknikföretagen

Rekordmånga ungdomar har sökt till höstens upplaga av Tekniksprånget. Samtidigt medverkar färre arbetsgivare i praktikprogrammet.

Publicerad

Tekniksprånget vänder sig till elever som gått ut ett tekniskt eller naturvetenskapligt program på gymnasiet, och innebär en möjlighet att få testa ingenjörsyrket under en handledd praktik på ett företag.

Inför hösten har 2300 ungdomar sökt en praktikplats. Det innebär hundratals fler ansökningar jämfört med tidigare år. Utöver ett växande teknikintresse kan den pågående coronapandemin vara en förklaring till det rekordstora söktrycket.

− Det kan vara svårt för unga att komma ut på arbetsmarknaden just nu. Och innan man satsar på en femårig utbildning kan det kännas tryggt att få testa ingenjörsyrket på riktigt, säger Linnea Werlid,kommunikatör på Tekniksprånget som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.

I höst medverkar färre företag och därmed skärps konkurrensen om de 245 praktikplatserna.

− Många arbetsgivare kämpar lite just nu i det osäkra läget, och på grund av corona satsar färre på långsiktiga projekt som Tekniksprånget. Vi jobbar såklart för att få fler arbetsgivare att vilja ta emot praktikanter så att vi kan uppfylla fler personers teknikdröm.

Mest populära arbetsgivare är Ericsson, Sveriges Radio och Volvo Cars.

− Våra egna undersökningar visar att ungdomarna är intresserade av starka varumärken i kombination med ny teknik. Vi märker också ett stort intresse för hållbarhetsfrågor och för företag som har ett samhällsengagemang, säger Linnea Werlid.

Cirka 200 företag är knutna till Tekniksprånget, som erbjuder praktikplatser på över 150 olika orter i Sverige.