Karriär

Rekordmånga ska skriva

högskoleprovet i helgen

I vissa regioner är det 40 procent fler än förra året som skriver högskoleprovet. I Linköping har man inte plats för alla.

Publicerad

Många fler än förra året vill skriva högskoleprovet. Över hela landet är ökningen ungefär 20 procent.

– På några orter är det ännu fler, till exempel i Göteborg är det en ökning på uppemot 40 procent, berättar Nils Olsson som är utredare på Högskoleverket.

I Linköping har man tvingats säga nej till alla som anmält sig sent. De får helt enkelt inte plats. Tidigare har det gått bra att senamäla sig, men inte i år. Man brukar också kunna skriva provet i Linköping även om man bara är på besök i staden.

– Inte ens det har vi kunnat göra i år, på grund av platsbrist, säger Marie Orest, administratör på Studentcentrum vid Linköpings universitet, till Norrköpings Tidningar.

Det finns flera skäl till det ökade intresset för att skriva provet. Enligt Nils Olsson på Högskoleverket kan det bland annat bero på att det just nu finns ett extra stort antal nittionåringar, en grupp som ofta skriver provet. En annan möjlig faktor är att högskolorna kan komma att förändra intagningen redan nästa år. Oron inför den förändring samt oron över en sviktande arbetsmarknaden kan göra att fler vill skriva provet.

Lars Holberg, informationsdirektör vid Linköpings universitet, tror att det är en viktigt anledning.

– Jag tror att det är en konjunkturfråga. Många som inte alls tänkt sig att läsa på högskolan i höst, kanske plötsligt insett att det kan vara bra att skriva högskoleprovet. Situtationen på arbetsmarkanaden ser ju ut så nu.

Högskoleprovet

Högskoleprovet har använts som urvalsinstrument sedan 1977, fram till 1991 dock bara för vissa grupper av sökande. 1991 infördes nya regler för antagning till universitets- och högskolestudier. Sedan dess sker urvalet till studieplatser i högskolan antingen utifrån de sökandes betyg från gymnasieskolan eller utifrån deras resultat på högskoleprovet. Minst en tredjedel av de sökande antas utifrån sina provresultat.

Provet anordnas två gånger varje år, vår och höst, och det är högskolorna runtom i landet som administrerar provgenomförandet. Resultatet är giltigt i fem år. Man får genomföra provet så många gånger man vill, och om man har flera giltiga resultat är det det bästa som räknas vid ansökan. Under den senaste tioårsperioden har antalet provdeltagare varierat mellan cirka 65 000 och 145 000 per år. Cirka 60 procent genomför vårprovet och 40 procent höstprovet.

Källa: HSV