Karriär

Projekt hittar utländska ingenjörer

Utbudet av svenska ingenjörer räcker inte till. Med initiativen New Immigrated Engineers och 100-klubben jagar företag som ÅF och Sweco hundratals ingenjörer bland nyanlända och utrikesfödda med svensk högskoleutbildning.

Publicerad Senast uppdaterad

Dags att söka nytt jobb? Här hittar du de hetaste ingenjörsjobben.

Teknikföretag letar för fullt efter kompetenta ingenjörer. ÅF hade störst rekryteringsbehov av alla 2017 och fortsätter att rekrytera i samma tempo 2018. För tre år sedan startade företaget, tillsammans med Arbetsförmedlingen, projektet New Immigrated Engineers för utrikesfödda ingenjörer.

Då var det främst för nyanlända ingenjörer från Syrien. I dag tar programmet emot både ingenjörer som är nya i Sverige och utrikesfödda med svensk högskoleutbildning. Rekryteringen sker i första hand för att försörja kompetensbehovet, men också för att främja utvecklingen av företaget. Det berättar Amir Nazari som är Diversity Coach på ÅF. Hans titel är fortfarande ganska unik, men enligt honom är det något som alla företag borde ha.

- Personerna som deltar i programmet kanske fortfarande tänker på hemska upplevelser som de varit med om. Då är det viktigt att finnas till hands, ge dem stöd och få dem att tänka andra tankar så de lättare kan komma in i jobbet, säger Amir Nazari.

Som Diversity Coach på ÅF rekryterar Amir Nazari nyanlända ingenjörer. Han är även tillgänglig i form av en coach som ska stödja, uppmuntra och ge bästa förutsättningarna för både praktikanterna och cheferna, för att lyckas med praktiken så bra som möjligt. Han hjälper även till att söka arbetstillstånd och ordnar med dokument från Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.

- Flertalet av dem som är nyanlända har inte hunnit översätta och revidera sina betyg och intyg, inte lärt sig svenska och har ingen arbetslivserfarenhet i Sverige. Däremot kan de ha mycket erfarenhet bakom sig i andra länder och jag ser till att vi får fram den information vi behöver, säger Amir Nazari.

Praktikprogrammet är tre månader långt och leder oftast till anställning. Målet är att få in nyanlända ingenjörer i koncernen.

- Vi värdesätter mest personliga egenskaper och vad de åstadkommer under programmets gång. Men kompetenskraven är desamma för alla anställda, säger Amir Nazari.

Anohe Bahramian jobbade tidigare som ingenjör i Iran. När hon kom till Sverige för fem år sedan tog hon en master på KTH, och började programmet på ÅF för fem månader sedan. Nu har hon precis blivit erbjuden en anställning.

- Jag har lärt mig jättemycket på ÅF. Vi är som en stor familj som hjälper varandra. När jag går hem efter en arbetsdag så känner jag mig glad och har ingen stress över jobbet, säger hon.

Ett tips från Anohe Bahramian till andra företag som söker ingenjörer är att inte kräva att de sökande direkt ska kunna tala svenska. Det var hon orolig över i början, men nu kan hon utvecklas på företaget med engelska språket samtidigt som hon lär sig svenska.

Sweco är också ett företag som konkurrerar om kompetensen och deltar i ett projekt som regeringen tog initiativ till 2015. Programmet kallas 100-klubben och har som mål att ta emot 100 nyanlända personer för praktik under en treårsperiod.

För att ingenjörer som är nya i Sverige ska hitta företaget anordnar Sweco bland annat rekryteringsmingel. Arbetsförmedlingen skickar ingenjörernas cv:n till Sweco och vid senaste minglet dök det upp 30 personer med rätt kompetens för anställning.

- Projektet är viktigt dels för kompetensbristen bland ingenjörer och för att mångfald är väldigt viktigt för oss, säger Annica Hedmark, HR-chef på Sweco.

Deema Amayri kom till Sverige 2014 och har tidigare jobbat som civilingenjör i Syrien.

- Min handledare på Arbetsförmedlingen berättade för mig om Sweco och 100-klubben och att företaget sökte ingenjörer för praktik. Jag sökte och nu har jag jobbat där i ett och ett halvt år, säger hon.

Deema Amayri tycker att det svenska arbetsklimatet är lätthanterligt och strukturerat och hon kom snabbt in i rutinerna hos Sweco. Om hon fick ge råd till andra teknikbolag som är på jakt efter ingenjörer tycker hon att de kan ordna event, där nyanlända kan prata med anställda om hur det är att arbeta på företaget.

Arbetsförmedlingen medverkar också i projektet. Enligt deras statistik har ungefär 70 000 utrikesfödda sökt ingenjörsjobb via Arbetsförmedlingen det senaste året.

- Arbetsförmedlings roll har varit att erbjuda en kontaktväg in till myndigheten, stötta arbetsgivarna i uppdraget och matcha fram kandidater, säger Johanna Sjödin, sektionschef på Arbetsförmedlingens arbetsgivarcenter i Stockholm.

Även Tillväxtverket har fått uppdrag av regeringen. Under 2017 har de haft ett projekt de kallar "enklare vägar till jobb och kompetens" där syftet är att matcha arbetslösa och nyanlända med företag. Projektet ska fortsätta fram till 2020.

Metoder som stöds av Tillväxtverket

- Mentorsprogram för nyföretagare

- Traineeprogram

- Utbildningspaket för anställning

- Bemanningsföretag som ser över behov och coachar under ansökningsprocessen