Karriär
Peppande mentorsprogram för inspiration till ingenjörsyrket
För att inspirera unga kvinnor att söka sig till teknikbranschen driver organisationen Pepp ett mentorsprogram för gymnasietjejer, studenter och teknikföretag.
Exakt vad en ingenjör jobbar med kan vara svårt att svara på i en mening. Det beror på att yrket är så brett, en ingenjör kan göra så många olika saker. Den ideella organisationen Pepp startades 2013 med syftet att berätta främst för gymnasietjejer vad en ingenjör kan arbeta med. I dag drivs Pepp i Stockholm, Göteborg och Luleå. Nästa år finns de även i Uppsala och Linköping.
Varje vårtermin kan gymnasietjejer få kontakt med kvinnliga KTH-studenter inom organisationen genom deras mentorprogram. Tjejerna träffar sin mentor en gång i månaden och pratar om hur det är att studera på en teknisk utbildning. I Stockholm har ingenjörsstudenterna även företagsmentorer från teknikbolag. På så sätt blir det ett mentorsprogram i tre led.
- Genom att knyta samman gymnasieelever, studenter och företag skapas en plattform för inspiration, nya upptäckter och insikter, säger Ingrid Karlsson som är partneransvarig på Pepp.
Pepp vill att fler tjejer på gymnasiet ska få en inblick i vad tekniska studier innebär vid framtida vägval. Under programmets gång ordnar organisationen event och workshops hos företag där tjejerna får se vad ingenjörerna jobbar med.
- Det är stor skillnad på ingenjör och ingenjör. Byggingenjörer är väl kända inom branschen. Det roligaste är att visa de rollerna man inte ser så ofta, som programmerare, säger Ingrid Karlsson.
Grundstommen för programmet är att informera och inspirera med praktiska exempel på vad teknik är och varför det behövs i alla bitar i samhället. Antonia Dåderman studerar informationsteknik på KTH och är projektledare för Pepp Stockholm. Hon berättar att väldigt få gymnasietjejer har en klockren bild av vad de vill göra efter gymnasiet, det gällde även för henne själv.
- När jag var yngre ville jag bli musikalartist, jag gick både estetprogrammet och samhällsvetenskap på gymnasiet. Efter studenten valde jag att prova på tekniskt basår på universitetet, och det är jag jätteglad över att jag vågade. Den tekniska vägen var helt rätt väg, nu finns inget annat för mig. Jag vill ge andra tjejer den möjligheten, att våga prova i stället för att välja bort på grund av stereotypen av en ingenjör, säger hon.
Antonia Dåderman kom i kontakt med Pepp för ett år sedan. Då blev hon mentor för en 16-årig tjej på gymnasiet. På deras första möte frågade hon eleven vad hon har för intressen och drömmar.
- Hennes svar var att ingen någonsin hade frågat henne, det gjorde lite ont att höra. Det var en ögonöppnare för mig och då förstod jag att Pepp är mer än ett teknikmentorsprogram. Här ser vi, och lyfter varandra.
Något som är nytt för i år är att Greta Jonsson, som studerar sista året på teknikprogrammet i gymnasiet, är med i projektgruppen. I vanliga fall består projektgruppen endast av studerande tjejer på KTH.
- Hon har gett oss en fantastisk input. Vi finns mycket på sociala medier för att nå ut till vår målgrupp och hon vet ju vilka plattformar som är bäst att använda. Jag tycker även hon är väldigt modig som vågar ge sina åsikter bland flera äldre tjejer, det tror jag inte att jag skulle vågat i den åldern, säger Antonia Dåderman.
Kommande event
Mars: företaget Accenture håller i event med syftet att eleverna ska få en inblick i hur de jobbar på företaget
April: Pepp ordnar ett studieteknikevent. Influence AB håller ett event.
Maj: Företaget NCC håller i event. Gymnasietjejerna får veta vad som händer i byggbranschen och varför det är ett roligt arbete. Pepp ordnar avslutningsevent. Här ska så många som möjligt samlas och prata om vårens program som varit. Vad som varit roligt och om bilden av en ingenjör har förändrats för tjejerna.
Årets samarbetspartners med Pepp Stockholm är Tritech, Accenture, Influence, NCC, Atlas Copco och Netlight.