Karriär
Nytt avtal klart för ingenjörerna
Efter långa förhandlingar är avtalet klart. Därmed är nivån på löneökningarna för ingenjörerna inom industrin satt.
Minst 6,3 procent över tre år. Så stor blir löneökningen inom industrin, enligt det nya avtalet.
Avtalet gäller för sammanlagt 16 arbetsgivarorganisationer, med Teknikarbetsgivarna i spetsen. Och det gäller för fem fackliga organisationer, bland dem Unionen, IF Metall och Sveriges Ingenjörer.
- Det är egentligen inte på en sådan nivå att vi kan vara helt nöjda men vi har samtidigt en verklighet att anpassa oss till, säger Ulf Bengtsson ordförande i Sveriges Ingenjörer.
Det nya avtalet innehåller en modell för löneförhandlingarna lokalt.
- Individen kommer att ha större inflytande och i framtiden sätts lönen i större utsträckning i dialog mellan chef och medarbetare, säger Ulf Bengtsson.
Denna modell har tidigare funnits som en alternativ process men har bara utnyttjats av ett företag, Sony Mobile. Den påminner också om de avtal som Ledarna har.
I nya avtalets förhandlingsmodell finns en så kallad stupstock inskriven, för de fall man inte kommer överens lokalt.
Hur mycket kommer ingenjörernas löner att öka det första året?
- Potten är 1,5 procent första året men utöver detta är det en lokal löneöversyn, så det går inte att säga exakt vad det blir, säger Ulf Bengtsson.
Utöver löneökningar kommer Sveriges Ingenjörers medlemmar att få en ökad pensionsavsättning med 0,5 procent.
Föräldralönen förlängs med en månad, vilket varit viktigt i förhandlingarna. Nu fyller alltså arbetsgivarna ut lönen för föräldralediga i sex månader.
Nya möjligheter att ta ut delpension införs också.
Från arbetsgivarsidan kommenteras avtalet av Teknikföretagens vd Åke Svensson i ett pressmeddelande:
- Avtalet ger stabila planeringsförutsättningar för Sveriges så betydelsefulla exportindustri, enligt Åke Svensson, som ändå poängterar företagens tuffa situation:
- Den internationella konkurrensen är hård och lönekostnaderna i Sverige är mycket högre än i viktiga konkurrentländer. Därtill missgynnar den starka svenska kronan produktion i Sverige, vilket gör att situationen är fortsatt ansträngd för vår industri.
Lönenivån inom industrin blir ett märke för andra. Nu fortsätter förhandlingar inom alla andra avtalsområden.