Karriär
Ny vd vill göra kungliga ingenjörer mer internationella
Tuula Teeri, ny vd för Iva. Foto: Iva
Ett tydligare internationellt fokus men inga radikala förändringar. Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien har en ny vd.
Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien, förkortat Iva, grundades 1919 och fyller alltså snart 100 år.
För en månad sedan fick den en ny vd i Tuula Teeri, professor i träbioteknik och molekylär bioteknik. Hon har varit ledamot sedan 2006 och kommer senast från tjänsten som rektor på Aalto-universitetet i Helsingfors. Hon efterträder Björn O. Nilsson.
I veckan besökte Tuula Teeri Skåne i samband med den årliga kungliga teknikresan. Ny Teknik fick en pratstund med henne vid besöket på företagsinkubatorn Minc i Malmö.
I vilken rikting vill du föra Iva?
– Iva är redan en väldigt välfungerande organisation. Jag ser inte att Iva behöver en radikal förändring. Men varje organisation måste ständigt förnyas. Under nästa år kommer vi att börja tänka om kring vår strategi, vilket vi gör tillsammans med hela akademien. Jag vill ha en dialog med alla grupper kring hur världen ser ut i dag jämfört med 2013 då vi senast omformade vår strategi.
– En av de frågor jag tycker är viktigast är ett större internationellt fokus i vårt sätt att arbeta på och omvärldsbevaka. Vi gör den kungliga teknikresan i Sverige varje år och nästan varje år en utländsk resa. Men jag tror verkligen att vi bättre kan dra nytta av våra 300 utländska ledamöters kunskap, säger hon.
På vilket sätt gör Iva störst nytta?
– Genom de projekt vi bedriver tillsammans med våra industriella partners, entreprenörer och offentliga aktörer. Det är de nätverk vi skapar och de projekt vi bedriver inom nätverken som skapar nyttan, säger hon och nämner projektet Framtidens god stad inom vilket Iva under dagen presenterade den tredje och sista delrapporten.
Läs mer: Kungliga ingenjörer om vad som gör en stad attraktiv
Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien låter ju väldigt högtravande. Når ni ut till de yngre ingenjörerna?
– Vi har stort fokus på det, bland annat genom ett ledarskapsprogram inom Industriforskargruppen som riktar sig till unga yrkesverksamma personer på väg att bli ledare inom industrin. Sen har vi ju även studentrådet dit de tekniska universiteten nominerar kandidater. Frågan är i fokus men vi kan göra mer, säger hon.
Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien
* Grundades 1919 på initiativ av kommersrådet Axel F. Enström.
* Är en fristående akademi med uppgift att "till nytta för samhället främja tekniska och ekonomiska vetenskaper och näringslivets utveckling". Kungen är dess högste beskyddare.
* Iva samlar 1 300 ledamöter varav 300 bor i utlandet.
* Har flera olika råd: Näringslivsrådet, Industriforskargruppen och Studentrådet.
* Har tolv avdelningar: Maskinteknik, elektroteknik, samhällsbyggnad, kemiteknik, bergs- och materialteknik, företagande och ledarskap, teknikens grunder ocg gränsområden, skogsnäringens teknik, ekonomi, bioteknik, utbildning och forskning samt informationsteknik.