Karriär

Musik i bakgrunden kan störa problemlösning

Foto: Unsplash

Brukar du lyssna på trallvänliga låtar när du jobbar? En ny studie tyder på att musik i lurarna kan påverka kreativ problemlösning negativt.

Publicerad

Hur vi upplever ljud är individuellt. Vissa vill ha knäpptyst omkring sig för att kunna koncentrera sig på jobb eller studier, andra kanske lyssnar på musik för att dämpa bakgrundsbrus eller upplever det som en hjälp för att prestera bättre. 

Forskare i Sverige och Storbritannien har nu i en mindre studie undersökt hur bakgrundsljud påverkar kreativitet och problemlösning. 

I tre olika experiment fick deltagare lyssna på olika slags bakgrundsmusik samtidigt som de skulle lösa ett problem. De fick sedan göra samma uppgift i en tyst miljö.

Det visade sig att förmågan att lösa problem minskade rejält om försökspersonerna samtidigt lyssnade på musik. 

– Oavsett om musiken bidrog till ett positivt humör, gillades av deltagarna eller om deltagarna vanligtvis studerade med musik så kunde vi visa att musik ständigt stör den kreativa prestationen, säger John Marsh, forskare i miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle och en av studiens författare till sajten Forskning.se.

Anpassa musiken efter arbetsuppgifter

Enligt John Marsh beror den negativa effekten på hur våra hjärnor fungerar. Förändringar i ljud och toner noteras av hjärnan och måste sorteras. Denna aktivitet försvårar registrering och minne av annan information som kommer samtidigt. Har vi dessutom en välkänd låt i lurarna påverkas hjärnan av att den ”sjunger med”, vilket har en distraherande effekt när annan information ska bearbetas.

Det kan därför vara en god idé att anpassa musiken efter arbetsuppgifter. 

–  Ljud som innehåller text kommer att vara mer störande än ljud som bara är melodier. Och vissa typer av klassisk musik med många smidiga tonövergångar kommer fortfarande att vara mindre störande. Ljud som innehåller oväntade element som fångar vår uppmärksamhet stör de flesta uppgifter oavsett, säger John Marsh till Forskning.se

Även andra studier av Marsh har visat att ljud exempelvis kan påverka vår förmåga att komma ihåg ord och siffror, medan uppgifter som inte kräver så mycket resonemang påverkas mindre av musik. 

Studien om ljudets påverkan på vår kreativitet gjordes vid University of Central Lancashire och är publicerad i tidskriften Applied Cognitive Psychology.