Karriär
Med humorn som vapen
Karin Adelsköld Foto: Nina Fridell
Vill du få folk att lyssna? Var rolig. Karin Adelsköld tipsar om hur du gör.
Karin Adelsköld är journalist med stort intresse för teknik. När hon gick en kurs i ståupp förändrade hennes liv. Hon har sedan dess utsetts till Sveriges roligaste kvinnliga komiker och föreläser om hur man gör för att bli roligare.
I somras kom också hennes bok "Våga stå upp! Blir en roligare talare".
-Humorn är ett effektivt sätt att få folk att lyssna och komma ut med sitt budskap. Om man tänker efter vilken talare man minns bäst så är det ofta den som fått en att skratta.
Kan verkligen alla bli roliga?
-Ja, absolut kan alla det. Det handlar om att förbereda sig och jobba för att vara rolig. I ståupp handlar det mycket om att utnyttja humorn i situationen, mer om att ha glimten i ögat.
Används humorn på fel sätt och utan finess kan det bli plumpt. Och det gäller att bjuda på sig själv, inte att försöka vara någon annan.
-Vi är ju mycket för att berätta roliga historier i Sverige men det finns andra sätt att vara rolig. Man måste lära sig vad folk skrattar åt. De som är roliga och verkar spontana har ofta förberett sig noga och gjort reserarch om målgruppen.
Hon rekommenderar också att man förbereder några standardskämt. Det finns några vägar att gå för att lyckas med skämten.
-Att överraska är bra. Om publiken tror jag ska säga en sak men jag säger något annat. Ett annat sätt är överdrifter. Eller att driva med sig själv.
Den som håller en föreläsning och vill bli rolig kan också tänka på att det räcker att vara rolig i totalt tre minuter. Något skämt i början, något på slutet. Och detta kan alla, menar Karin Adelsköld.
-Det är märkligt att inte humorn tas mer på allvar, säger hon.
Karin Adelsköld är också en av dem som driver lillagumman.se, "Sveriges första tekniksajt av tjejer -för alla".
Hon kommer att vara moderator på Ingenjörskarriärs stora event på tisdagskvällen. Läs mer om eventet här.
Så blir du rolig: Karin Adelskölds bästa tips för talare.
1. Viktigast är att ta reda på vilken din publik är. Vad har de gjort innan du ska prata? Är de trötta? Hungriga? Har de tagit ett glas vin? Fått ett tråkigt besked från chefen precis innan. Anpassa sen det du ska säga efter dem.
2. Inled och avsluta med något roligt som du lärt dig utantill så det låter som du kommit på det precis innan du ska upp. Det kan vara att kommentera hur det ser ut och vad det är för väder på ett roligt sätt. Eller dra en kul grej som hänt dig i anslutning till ämnet som berättar lite om dig. Det roliga har du förberett innan och kanske till och med testa på någon för att se om de tycker det är kul.
3. Ta in allt som händer både med dig och med publiken. Ser det trötta ut, konstatera det med ett leende. Är du nervös nämn det. Känner du att du misslyckas med att få fram ditt budskap eller kommer dra över tiden bjud på det och driv med dig själv. Se dem och tänk att du faktiskt pratar MED de som lyssnar inte FÖR dem.