Karriär
Löneskillnader finns kvar hos ingenjörer
Kvinnliga ingenjörer tjänar i genomsnitt tolv procent mindre än manliga kollegor. Foto: Colourbox
Ny statistik från Sveriges Ingenjörer visar att det fortfarande finns stora löneskillnader mellan manliga och kvinnliga ingenjörer.
– Vi ser att det finns skillnader som inte kan förklaras på sakliga grunder. Det är oacceptabelt att genus påverkar lönesättningen, säger Stina Kimstrand, jämställdhetsansvarig på Sveriges Ingenjörer.
En ny sammanställning som just presenterats visar att kvinnliga ingenjörer i genomsnitt tjänar tolv procent mindre än manliga. Sedan 2003 har skillnaderna minskat inom alla sektorer, men skillnaden är ändå större i privat sektor än i den offentliga. Kvinnor är också chefer i mindre grad än män.
– Men även bland cheferna finns en löneskillnad. Arbetsgivaren har ett ansvar att se över hur rekryteringen går till. Lön ska sättas beroende på kompetens. Vi kan aldrig acceptera löneskillnader som beror på kön, säger Stina Kimstrand.
I statistiken har de bland annat jämfört löneskillnaderna mellan olika civilingenjörsutbildningar. För dem som läst datateknik och samhällsbyggnad är löneskillnaderna mellan könen minst. Men bland dem som läst datateknik finns få kvinnor, och gruppen som läst samhällsbyggnad har löner långt under snittet.
När olika befattningar jämförs visar statistiken att kvinnor oftare jobbar som projektledare, medan män är chefer eller specialister.
– Kvinnor erbjuds inte högre befattningar i samma utsträckning som män, vilket samspelar med normer och föreställningar om vem som har en högre befattning.
Hon påpekar än en gång arbetsgivarnas ansvar att lösa problematiken.
– Arbetsgivarna måste se på sig själva vem de erbjuder tjänsten. De måste underlätta för kvinnor att våga ta steget och söka högre positioner och göra karriär. Företagen måste göra det möjligt för sina anställda att förena arbete och familjeliv. Annars kommer problemet att fortsätta.
Lönestatistik för ingenjörer
Lönegapet mellan manliga och kvinnliga ingenjörer är minst när de är nyexaminerade. Det finns dock en skillnad på 750 kronor i genomsnitt.
I den offentliga sektorn tjänade kvinnor 91 procent av männens lön, jämfört med 88 procent i den privata sektorn.
De arbetsområden som har störst skillnad är: administration, marknadsföring, riskhantering, försäljning och universitetsforskning.