Karriär

Lockande att trixa med arbetstider

Stämpelklockan har funnits sedan det sena 1800-talet. Foto: Alamy

Bara jobbet blir gjort är allt okej. När och var det görs är inte så viktigt. Fast ännu gäller detta bara för ett fåtal – i speciella branscher. – Ansvaret har ökat för de enskilda. Det gäller att inte bli frestad när du själv kan och får ändra dina tidrapporter, säger Anne Alfredson på LO-TCO Rättsskydd.

Publicerad

Det är ovanligt med arbetstidsfusk som enda anledning till att avskeda eller säga upp en anställd. Men för några år sedan var förbundsjuristen Anne Alfredson ombud för en avskedad it-tekniker vid ett data­företag. Teknikern blev av med jobbet sedan hans arbetsgivare hade upptäckt att han hade ändrat i sina tidrapporter utan att kommentera varför.

– Teknikern ansåg att han började jobba innan han slog på datorn. Därför ändrade han de automatiska registreringarna, säger Anne Alfredson.

Hon tycker inte att det är konstigt att Arbetsdomstolen har en ganska sträng syn på slarv med arbetstiderna.

– Min arbetsgivare bestämmer när jag ska vara på jobbet. Men hur viktigt det är att passa tiden beror förstås på vilket jobb jag har, säger Anne Alfredson.

Att en processoperatör på ett pappersbruk passar tiden är oerhört viktigt, en sen ankomst kan vålla stor ekonomisk skada för arbetsgivaren. När en flygvärdinna missar sitt plan, får hennes arbetskamrater lida för det och i värsta fall kan inte flygplanet lyfta. På sjukhusets akutmottagning kan patienterna drabbas.

– Fortfarande har väldigt många fasta arbetstider. Och den slimmade bemanningen kan göra tidspassningen viktigare, säger Anne Alfredson.

Jonas Stenmo, chefsjurist på Almega, håller med om att fasta arbetstider fortfarande är vanligast. Och att det är viktigt att passa de tider som arbetsgivaren har satt upp. Men i moderna branscher, som sysslar med spelutveckling till exempel, kan många jobba hemifrån. De tekniska hjälpmedlen gör det möjligt att svara på mejl, sms och samtal överallt. En del av dem vänder också på dygnet för att de jobbar mot USA.

– Deras arbetsgivare går inte in och styr arbetstiderna, det är inte avgörande var eller vilken tid de arbetar, säger Jonas Stenmo.

Han tycker sig se en tendens mot en lättsammare syn på arbetstiderna även i andra branscher.

– Vi har haft en del tvister på senare tid i städbranschen som tyder på det. De anställda har tyckt att de kan gå hem när de har städat klart. Men de måste fortsätta hela tiden som kunden har betalat för och det går alltid att städa lite mer, säger Jonas Stenmo.

Kulturen på arbetsplatsen har också betydelse för hur strikt arbetstidsreglerna ska följas.

– Chefen ska ju föregå med gott exempel, säger Jonas Stenmo. På en advokatbyrå går nog inte de biträdande juristerna hem före chefen.

För ett par år sedan avslöjades att ett tjugotal anställda vid LKAB fuskat med arbetstiderna genom att stämpla åt varandra. De sa upp sig själva och fick betala tillbaka den lön de orättmätigt fått. Nio undersköterskor vid ett demensboende i Vilhelmina kommun blev ett år tidigare uppsagda när det upptäcktes att de sammanlagt fått betalt för 500 timmars outfört arbete genom att stämpla åt varandra.

Varken Jonas Stenmo eller Anne Alfredson har stött på just detta.

– Det är klart att det är förbjudet. En annan sak är att det kan vara svårt för arbetsgivaren att bevisa att det är så det har gått till, säger Anne Alfredson.

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook