Karriär

Ljus framtid för ingenjörer

Håkan Gustafsson Foto: Arbetsförmedlingen

Sysselsättningen kommer att öka i Sverige under de närmaste två åren enligt Arbetsförmedlingens nya prognos. Och det ser fortsatt ljust ut för ingenjörer.

Publicerad

Arbetsförmedlingen spår att 20 000 fler personer kommer att ha jobb vid slutet av 2013 jämfört med i dag. Tillväxten av nya jobb kommer framför allt inom byggverksamheten och privata tjänster.

Samtidigt räknar Arbetsförmedlingen med att närmare 10 000 industrijobb kan komma att försvinna under perioden på grund av rationaliseringar.

- Den nedgång vi ser i industrin berör produktionspersonal, inte på tjänstemannasidan. Generellt sett har yrkesgruppen ingenjörer en fortsatt bra arbetsmarknad, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

I takt med att konjunkturen har bromsat in har industrins problem med att hitta lämplig arbetskraft minskat. Men fortfarande finns en brist på personal med spetskompetens inom industrin, till exempel maskiningenjörer och it-ingenjörer.

I ett längre perspektiv utbildas alldeles för få högskoleingenjörer för att matcha arbetsmarknadens behov. Många i yrkesgruppen är medelålders och en stor andel väntas gå i pension under de närmaste åren.

- För högskoleingenjörerna räcker inte de nuvarande utbildningsvolymerna till 2025, säger Håkan Gustavsson.

Generellt sett premieras utbildning på arbetsmarknaden. En avslutad gymnasieutbildning är minimum för att få ett jobb.

- Visst finns det de som hittar jobb ändå, men få gör det stadigvarande om de har brister i betygen från gymnasiet, säger Håkan Gustavsson.

Arbetsförmedlingens prognos för 2012 och 2013

  • Antalet sysselsatta ökar med 5 000 personer år 2012 och med 15 000 personer 2013.
     
  • De nya jobb som tillkommer är främst inom privata tjänstenäringar och byggnadsverksamhet. Övriga sektorer minskar sin sysselsättning.
     
  • Sysselsättningen utvecklas svagast i industritunga län i Syd- och Mellansverige; i Blekinge, Smålandslänen och Västmanland.
     
  • 384 000 personer, eller 7,8 procent, bedöms vara arbetslösa år 2013.
     
  • Ungdomar och personer födda utomlands har svårast att komma in på arbetsmarknaden. Särskilt människor med kort utbildning riskerar att drabbas av långa perioder av arbetslöshet.