Karriär
”Lätt att få jobb för elektroingenjörer”
Henrik Sennerö (till höger) konstaterar att få elektronikingenjörer vill jobba analogt. Men den som gör det lär ha lätt att få jobb, tror han, som själv är utvecklingschef på Elektronikkonsult där Vidar Wernöe (till vänster) är vd. Foto: Fredrik Karlsson
Visst är det många som utbildar sig till elektronikingenjörer. Men få av dem vill jobba analogt. Synd, tycker Henrik Sennerö som trivs med yrket.
Elektronikkonsult i Danderyd utanför Stockholm jobbar med strömförsörjning, kraftelektronik och motorstyrning med uppdrag åt exempelvis ABB Robotics, Atalas Copco Tools och Scania. Företaget omsatte förra året 20 miljoner kronor och har precis anställt den 19:e medarbetaren.
Men kraftingenjörer är närmast utrotningshotade. Inte många vill jobba analogt, trots att företagens behov av denna kompetens består.
– Vi har precis anställt en analogkonstruktör men det var otroligt svårt. Vi började leta i augusti och var klara med rekryteringen i februari, säger Vidar Wernöe, vd på Elektronikkonsult.
Henrik Sennerö, 44, utbildade sig till elektronikingenjör med inriktning mot kraft och analogt i Linköping. Nu är han utvecklingschef på Elektronikkonsult.
– Jag förstår att det ser flashigare ut att jobba digitalt och med mjukvara, säger Henrik Sennerö.
Att han själv halkade in på den banan var mest en slump.
– Då såg jag inte alla utmaningar med yrket och är glad att jag halkade in på det.
Han nämner mekanik, kylning, motorstyrning och tycker att det är spännande när fysiklagarna påverkar lösningarna.
– Den som söker det här yrket lär inte ha svårt att få jobb, säger Henrik Sennerö.