Karriär

Karriärcoachen: Så undviker du fallgroparna på minglet

Känner du dig stel och bortkommen på mingel? Enligt Nina Jansdotter delas dina känslor av många. Här tipsar beteendevetaren och karriärcoachen om knepen för att nätverka – både live och i sociala medier.

Publicerad

Hoppas du att digitala plattformar har ersatt det klassiska minglet? Svaret är nej. Om du verkligen vill nätverka så räcker det inte med bara att gilla ingenjörskollegornas uppdateringar på Facebook.

– Folk pratar om att sociala medier har tagit över, men jag upplever att minglandet har ökat, säger beteendevetaren och karriärcoachen Nina Jansdotter.

Visst är Linkedin och Facebook viktiga plattformar för att knyta yrkesmässiga kontakter, men Nina konstaterar att en kombination av digitala och verkliga möten ger dig det bästa resultatet. Det första steget mot att bygga nätverk är att synliggöra dig själv.

– Man ska synas före, under och efter minglet. Börja med att tacka för inbjudan på Facebook – presentera lite kort vem du är och var du jobbar. Sedan kan man twittra ut att ”nu är jag på väg till ett mingel”. Och efteråt ska du tacka för ett fint arrangemang, säger hon.

Posta gärna selfies eller groupies från minglet, men fråga alltid människorna som är med på bilden om de är ok med att bli utlagda och taggade på Facebook.

– Och lägg inte ut bilder där folk ser konstiga ut. Det är väldigt viktigt för folk att visa upp sin bästa sida i dag, säger Nina.

Läs mer:

För många är dock hela minglet en stor prövning – man känner sig som ett rådjur i strålkastarljuset, och i bästa fall hovrar man runt sina kollegor. Nina berättar att väldigt många delar mingelskräcken, men det finns sätt att mildra obehaget.

– Att kliva in i ett fullt rum där alla redan har träffats kan vara jobbigt. Kom därför gärna tidigt, för det ger dig ett försprång på plats. Andra kommer för att hälsa på dig istället för tvärt om. Det blir lite som att du äger lokalen. Du kan också fråga arrangören om du kan hjälpa till med något, säger Nina.

Att bli ”hjälpvärd” gör att du känner dig behövd, och du ser mindre bortkommen ut. Det gäller dock att ta tjuren vid hornen och börja prata med någon.

– Man ska titta sig runt i rummet och inte gå fram till de som redan är en grupp på två eller tre. Hitta den som står ensam och ser lite bortkommen ut, som du. Personen kommer bli väldigt tacksam för att du kommer fram och presenterar dig, säger hon.

Innan man minglar ska man dock veta varför man är där. 

– De är bra att ha ett bestämt syfte, för annars får ju minglet mer karaktären av ett vanligt kalas. För att nätverka effektivt ska man fråga, vad vill jag få ut – och vad vill jag ge, säger Nina Jansdotter.

Inför, under och efter minglet

  • Gör lite grundarbete i förväg. Om inbjudan inte ligger på Facebook – försök få en titt på deltagarlistan.
  • Fråga dig själv vad du vill ha ut av evenemanget – och även vad du vill ge.
  • Var först på plats – äg rummet. 
  • Stirra dig inte blind på de personer som du tror dig kunna få nytta av. Ofta förmedlas de bästa kontakterna i andra- eller tredje hand, så prata med alla.
  • När du ska kasta dig in i minglet. Gå fram och prata med andra som står ensamma istället för att försöka slå dig in en grupp.
  • Fastna inte med kollegor eller en enda intressant person. Då växer ditt nätverk väldigt långsamt.
  • Var beredd med ett intressant svar på frågan ”vad gör du?”. Sätt inte ditt ljus under skäppan.
  • Drick med måtta, annars är det lätt att tappa fokus.
  • Upplys världen om att du ska på mingel. Lägg ut selfies och groupies efteråt (men fråga först). 
  • Det är viktigt att följa upp kontakterna efter minglet – från att bli vänner på Facebook, till att boka in en lunch.
  • Ingen kan gissa sig till att du vill mingla. Det finns gott om öppna evenemang, och du kan hitta intressanta sammanhang genom Facebook-grupper.