Kan Google tvinga sina anställda i Sverige att vaccinera sig?
Alla Googles anställda, även i Sverige, behöver vaccinera sig för att få återvända till kontoret. Vad som gäller rent juridiskt är komplicerat då lagar och praxis saknas – men det kan bli svårt att säga upp någon för att den inte vill vaccinera sig.
"Den som kommer till våra kontor för att jobba måste vara vaccinerad”. Orden kom från Googles vd Sundar Pichai på onsdagen.
Policyn rullas gradvis ut över hela företaget, med början i USA. Alla detaljer är inte klart än, bolaget kommer att återkomma med information om undantag för dem som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig.
Men klart är att även Googles drygt 350 anställda i Sverige kommer att omfattas av regeln, det bekräftar bolaget för Ny Teknik.
Facebook har fattat ett liknande beslut som gäller all deras personal. En annan amerikansk teknikjätte, Microsoft, har inte fattat något beslut än. Bolaget har inte velat svara på Ny Tekniks frågor om vad som gäller för deras över 500 anställda i Sverige.
Men vad händer om någon inte vill vaccinera sig? Det är en klurig fråga, där lagar och rättspraxis saknas. Enligt Magnus Bäckström, enhetschef för juridik på Sveriges Ingenjörer, är det i alla fall tydligt att ingen kan tvingas att vaccinera sig mot sin vilja.
Annons
– Det kan finnas verksamheter där risken för smitta är så stor att arbetsgivare ändå kan ställa krav på vaccinering för att utföra arbetet. Frågan är vad som händer om den anställde vägrar, säger Magnus Bäckström.
I ett sådant scenario skulle arbetsgivaren kunna svara att personen då inte kan jobba kvar.
– Argumentet är då att arbetsgivaren vill minska risken för smittspridning. Men jag har svårt att tro att det arbetsrättsligt håller att säga upp någon för att den inte vill vaccinera sig, säger Magnus Bäckström.
Det kroppsliga ingrepp en vaccinering innebär kan jämföras med andra, i dag tillåtna, ingrepp som alkohol- och drogtester på vissa arbetsplatser. Men en vaccinering är ett större ingrepp än ett drogtest.
– Integritetsaspekten väger tungt, och de åtgärder som arbetsgivaren vill vidta för att minska smittspridningen får inte vara oproportionerliga. I många fall går det att lösa problemet på mindre ingripande sätt, särskilt i en verksamhet där arbetet med framgång bedrivits på distans under lång tid, säger Magnus Bäckström.
Sveriges Ingenjörer förespråkar att alla som kan ska vaccinera sig, då det har en positiv effekt för både individen och samhället.
– Det blir lite svårt att ställa sig på barrikaderna för dem som utan egentlig anledning inte vill vaccinera sig. Samtidigt ska vi representera våra medlemmar. Det vi kan hjälpa till med är att förespråka andra lösningar som är mindre ingripande, som omplaceringar, säger Magnus Bäckström.