Karriär

Inspiratören: Så blir du mer kreativ

Adam Scheid driver verksamheten Experimentfabriken vid sidan av studierna. Foto: Dželi Piri

Den unga inspiratören Adam Scheid vill ge ett råd till företagen som kämpar med hur de ska skapa ett kreativt arbetsklimat: Sluta bemöta medarbetarna med orden ”så gör vi inte här”.

Publicerad

- Ingenjörer är nyfikna, vi gillar inte att stöta på uttrycket: Så gör vi inte här. Google toppar listan för innovativa företag och det lockar talanger. Talangerna i sin tur skapar innovation. Hur vill du positionera ditt företag enligt den ekvationen?

Han är tjugoett år gammal och har redan hunnit starta två företag samtidigt som han läser tredje året på civilingenjörsprogrammet i Linköping.

Ett modigt ledarskap och en kultur där man vågar testa medarbetarnas idéer kan enligt Adam Scheid lösa glappet mellan idéer och resultat. Med glappet hänvisar han till statistiken som Sveriges Ingenjörer tagit fram i samband med rapporten Ge idéer kraft.

En undersökning visar att 17 procent av Sveriges ingenjörer säger sig ha en idé som kan leda till en kommersiell produkt. Samtidigt svarar 51 procent att det saknas incitament från företaget till den anställda att ta initiativ till innovationer. Sverige ligger på femte plats avseende kreativt arbetsklimat, men på femtiofemte plats när det gäller att leverera resultat.

Vad kommer du själv att göra för att sprida ett innovativt klimat på din framtida arbetsplats?

- Uppmuntra idéer hos andra, föra fram mina tankar och åsikter och sporra mina medarbetare att bygga vidare på den mentaliteten. Det kan vi göra närsomhelst; på arbetstid, vid kaffeautomaten eller över en öl på AW:n.

Adam Scheid tror på att väcka liv i den vardagliga debatten. Han vill jobba på ett företag som prioriterar enkla processer för att testa och modifiera lösningar. Han önskar att hans uppdragsgivare uppmuntrar rörliga arbetsstrukturer och tar sitt ansvar att frigöra tid och mandat för innovationsarbete.

Vid sidan om studierna är han vd för Experimentfabriken, där studerande teknologer och naturvetare ordnar kurser för barn och ungdomar i naturvetenskap och teknik.

- Experimentfabriken bygger på tre värderingar; Zlatan i labbrock, Du kan själv och Fritidsintresse istället för skola. Det är viktigt med förebilder och genom att uppmuntra barnens naturliga nyfikenhet kan alla upptäcka hur kul det är med naturvetenskap och teknik.

Få senaste karriärnytt!

  • Siffrorna är hämtade från en enkätundersökning som genomfördes 2013 av Sveriges Ingenjörer. Enkäten gick ut till samtliga 108 000 yrkesverksamma medlemmar och besvarades av 64 procent.
  • Seminariet arrangerades av Sveriges Ingenjörer i samarbete med yrkesföreningen Innovationsledarna i Stockholm.
  • Moderator: Lisa Bondesson.
  • Inspiratörer: Peter Larsson (samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer), och Magnus Karlsson (innovationsledning Ericsson/ ordförande Innovationsledarna) och Carlo Pompili (vd och grundare av Telcred).
  • Paneldebatten: Mats Magnusson (produktinnovationsteknik, KTH), Sara Modig (ModigMinoz AB) och Adam Scheid (Experimentfabriken).

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook