Ingenjörernas krav: Distansarbete – annars får det vara
Möjligheten till distansarbete är viktigt för ingenjörer, visar en ny rapport från Sveriges ingenjörer. Foto: Unsplash
Johan Kreicbergs, chef för Politik och påverkan på Sveriges Ingenjörer. Foto: Svergies ingenjörer
Enkäten från Sveriges Ingenjörer visar vikten av att kunna jobba hemma. Många medlemmar skulle lämna arbetsgivaren som inte tillåter distansarbete – och de söker inte jobben där möjligheten saknas.
Svenskarna jobbade hemma och gillade det. Efter pandemin har många bolag försökt hitta formen för "hybridkontoret", med en balans mellan distansarbete och tid på arbetsplatsen – men alla hoppar inte på tåget.
Exempelvis flaggar Tre för att de nu vill få in sina anställda till kontoret, det skriver Dagens Industri. H&M har gått ut med att cirka 5 000 av bolagets tjänstemän måste tillbringa minst fyra dagar i veckan på kontoret, en policy som trots den öppna veckodagen har väckt protester bland personalen, skriver Breakit.
Arbetsgivare som vill behålla sina ingenjörer bör dock gå varsamt fram. Det visar en ny rapport från Sveriges Ingenjörer. I fackförbundets undersökning svarade 887 medlemmar på frågor om hur de värderar möjligheten till distansarbete, samt hur viktigt det är vid valet av arbetsgivare.
90 procent jobbade hemifrån
Under pandemin jobbade 90 procent av Sveriges Ingenjörers medlemmar på distans – och i enkäten säger nio av tio att det är viktigt att ha möjlighet till distansarbete. Definitionen i undersökningen är minst en dag i veckan då man inte behöver infinna sig på kontoret.
Vidare skulle nära hälften av de svarande välja att söka sig bort från en arbetsgivare som inte tillåter detta. Och fler än hälften skulle inte söka en anställning om någon mån av distansarbete inte erbjöds.
Annons
– Det är en effekt av två saker. Dels har pandemin visat att det fungerar bra för många och flexibiliteten uppskattas, sedan har det ju under en ganska lång period varit en extremt stark arbetsmarknad för ingenjörer, vilket gör att man kan ställa krav på arbetsgivaren i det avseendet, säger Johan Kreicbergs, chef för Politik och påverkan på Sveriges Ingenjörer, till Ny Teknik.
Johan Kreicbergs, chef för Politik och påverkan på Sveriges Ingenjörer. Foto: Svergies ingenjörer
Vilka blir då konsekvenserna av det förändrade arbetssättet? Arbetsmarknaden är uppdelad i regioner där lokala arbetsgivare letar efter personal, och mycket fokus har legat på pendlingsavstånd. Men med få dagar på kontoret kommer många sannolikt kunna tänka sig att jobba ganska långt hemifrån.
Johan Kreicbergs anser att det förändrade arbetssättet är viktigt för de stora satsningar som pågår i norra Sverige, dit man alltid har haft svårt att locka erfarna ingenjörer från söder.
”Distansarbetet är här för att stanna”
Att personal inte behöver bo på orten underlättar rekryteringen – men det går också åt andra hållet där man kan höja sin lön genom att ta ett jobb i Stockholm.
– Det här bör leda till betydligt jämnare lönenivåer i olika regioner. Det är för tidigt att sia om de långsiktiga konsekvenserna. Men vi kan redan nu slå fast att distansarbetet är här för att stanna. Den arbetsgivare som inte erbjuder den möjligheten kommer att ha svårt att stå sig i konkurrensen om arbetskraften avslutar Johan Kreicbergs.