Karriär
Här är formeln som höjer din lön
Här är verktygen som kan hjälpa dig höja din lönenivå. Foto: Alamy
Dags för lönesamtal – enligt vissa en plåga. För även om vi alla vill ha mer betalt, kan det vara tufft att be om pengarna. Här är ett par verktyg som hjälper dig att hantera förhandlingen.
En bra lön är en viktig del av jobbet, men trots att pengarna spelar en så stor roll är många av oss både oförberedda och osäkra när vi hamnar i lönesamtal. De flesta vill förhandla, men vet inte riktigt vad de ska säga.
Josh Doody är elektroingenjör, teknikkonsult och författare till ”Fearless Salary Negotiation” – och han vet hur tufft det kan vara att tala för sig. Men med lite förberedda svar kan man enkelt skaffa sig ett bättre läge i förhandlingen.
I en artikel för sajten Fast Company ger Doody några tips på vad man kan svara när vissa ”nyckelfrågor” kommer upp på tal vid anställning eller löneförhandling.
Läs mer:
Inför anställning
Här finns två frågor som man ska hantera rätt: Dels vad man tjänar på sitt nuvarande jobb – och vad man har för löneanspråk. Doody menar att det inte ligger i den arbetssökandes intresse att avslöja varken nuvarande/tidigare eller förväntad lön. Du är där på intervju för att de söker efter en kvalificerad kandidat, vilket du är – och de lär inte avbryta intervjun bara för att du inte gör det lättare för dem att luska ut hur ”billigt du går att köpa”.
Enligt experten bör man bemöta frågorna tydligt, men utan att ”visa sin hand”. Han menar även att det är bättre att avböja att svara – än att dra till med något. Antingen så underskattas hur mycket de är villiga att betala, eller så riskeras man att anses ”för dyr”. Försök inte gissa dig till ett företags lönestruktur, låt de istället komma med första budet.
Här är ett bra svar på frågan om vad din nuvarande lön är: ”Jag skulle föredra att fokusera på det jag kan bidra med här och inte vad jag får betalt på mitt gamla/nuvarande jobb.”
Är frågan istället vad man har för löneanspråk skulle ett bra svar vara: ”Jag vill att det här ska vara ett stort steg framåt för mig när det kommer till ansvar och kompensation.”
Läs guiden:
Budgivning
När du fått ett första bud, eller löneförslag, gäller det att värdera det. Doody har i sin bok tagit fram en formel på hur man ska hantera och bemöta ett erbjudande. Han har även på sin sajt lagt upp en liten kalkylator för hur man tar fram ett motbud.
När man svarar ska man använda sig av neutrala ordalag: ”Du/Ni/XX erbjöd en månadslön på 40 000 kr, men jag skulle känna mig mer tillfreds med 45 000 kr. Jag tycker att det reflekterar arbetsuppgifterna och de förväntningar jag har på positionen – samt speglar mina kvalifikationer och erfarenhet bättre.”
Om du sitter i ett läge där du har flera erbjudanden att ta ställning till – var inte rädd för att ta upp detta som argument i en löneförhandling:
”Tack för erbjudandet. Som jag nämnde under intervjun/antagningsprocessen/lönediskussionen, för jag dialog med flera andra företag. Om ni kan tänka er att höja lönen till [ange vad du vill ha] så skulle jag gärna acceptera.”
Enligt Doody är mail ett perfekt medium för den här typen av meddelande. Varför? Jo, en rekryterare kan då enkelt förmedla det vidare till alla berörda – utan att det förvanskas på vägen.
Nu kommer troligtvis en förhandling att äga rum. Företaget/rekryteraren återkommer med ett förslag som ligger mellan utgångsbudet och din föreslagna summa. Tycker du att förslag nummer två fortfarande är för lågt, påpeka det. Fortfarande ingen höjning – fråga exempelvis om mer semester, högre friskvårdsbidrag, höjt basbelopp för tjänstebil eller annan förmån utanför månadslön.
Läs guiden:
Kring löneförhöjning
Att be om löneförhöjning kan kännas jobbigt, men ska det verkligen behöva vara det? Skälet till att man ber om att få en högre lön är ju för att man inte tycker att ersättningen reflekterar arbetsinsatsen/betydelsen för det man gör för företaget. Börja med att föreslå ett möte med lönesättande chef för att diskutera lönen.
Därefter bör man enligt Doody skicka ett mail för att ”rita upp spelplanen”. Exempelvis: ”Som jag sa när vi bokade möte, det har gått en tid sedan min senaste lönejustering (ev. anställning) och jag skulle vilja diskutera lön nu när jag bidrar mer till företaget. Jag har studerat lönenivåer för motsvarande tjänster och det visar sig att medellönen ligger rutt XX. Därför skulle jag vilja höja min lön till YY.”
I samma brev bör man även belysa vad man åstadkommit under sin tid – och vad det inneburit för företaget. För skälet till att man kan be om löneförhöjning är att man faktiskt åstadkommit något. Har man inte det så är utgångsposition inte lika stark.