Karriär

Han stoppar farliga vibrationer

Eldsjälen Hans Lindell har hittat ett sätt att göra vibrationsdämpade verktyg. 24 år av arbete har det tagit, och ännu finns maskinerna inte på marknaden. Foto: Sören Håkanlind
Med den nya vibrationsdämpade mejselhammaren (nederst) kan man jobba i åtta timmar i stället för i åtta minuter med den gamla. Atlas Copcos mejsel­hammare KV 434 (överst) har sett likadan ut sedan ­60-talet och används fortfarande.
Så fungerar den nya mejselhammaren.
Hans Lindell

– Det var en stor upplevelse när genombrottet kom och vibrationerna bara försvann. Civilingenjören Hans Lindell har vigt sin forskargärning på Swerea åt att ta fram vibrationsfria verktyg.

Publicerad

(Uppdaterad)

– Det obehagliga med vibrationsskador är att det i de flesta fall blir livslånga. Det här är ett väldigt stort problem som växer, snarare än minskar.

Hans Lindell trodde att det skulle vara lätt att fixa verktyg som inte vibrerar. Men det tog 24 år innan genombrottet kom. Och då vet han ändå inte hur det gick till, för det skulle egentligen inte vara tekniskt möjligt att ta bort vibrationerna i mejselhammaren. Därför har han skrivit in sig som industridoktorand på Chalmers.

– Vi vet tillräckligt mycket för att kunna applicera metoden på alla vibrerande verktyg med samma arbetssätt. Men jag vill tränga in i kärnan, jag vill känna den sanna förståelsen för hur det hänger ihop.

Idén att plugga vidare kom inte helt plötsligt. Hans Lindell har umgåtts med tankarna på att doktorera rätt länge.

– Jag tycker att det är väldigt roligt med forskning. Jag vill undersöka det som ingen annan har undersökt, det är en väldigt stark drivkraft i det här jobbet.

Det är tidskrävande att ha både jobb och studier med både egna och barnens läxor att ratta. Fast Hans Lindell klagar inte, han har roligt och använder givetvis ett ingenjörsmässigt system för att få det hela att gå ihop. Ända sedan äldsta sonen föddes för 16 år sedan har han och hans fru, strategichef på Göteborg Energi, haft en ledig dag i veckan och på så sätt fått ihop livspusslet. När helgen kommer är det städat, handlat och klart.

Att hans ingenjörskraft riktar sig just mot vibrerande verktyg är lite slumpen. Efter civilingenjörsexamen på Chalmers 1987 jobbade han med rymdraketer och jetmotorer på dåvarande Volvo flygmotor i Trollhättan. Han trivdes jättebra, men längtade hem Han är från Öckerö, och tjänsten på forskningsinstitutet Swerea IVF i Göteborg förde honom närmare.

Den första lyckade idén var att balansera roterande verktyg, typ slipmaskiner, där obalansen uppstår allteftersom slipmaterialet ändrar form.

– Med en ring som man lägger kulor i och lite olja i kommer man enkelt tillrätta med obalansen.

Men så var det vibrationerna i alla de verktyg där en kolv går fram och tillbaka och slår på något.

– Jag trodde att det skulle finnas alternativ till alla maskiner som vibrerar inom fem år.

Det tog tjugofyra år att över huvud taget hitta tekniska lösningar. Och än finns maskinerna inte på marknaden.

Hans Lindell väntar på besked om huruvida han ska få pengar av Vinnova. Hans projekt har målet noll vibrationer och går ut på att alla inblandade parter jobbar tillsammans: arbetsgivare, tillverkare, användare, facket, medicinare, forskare, myndigheter. Får han pengar drar han i gång direkt, trots jobbet på Swerea och doktorandstudierna.

– Det löser sig. Jag är mer tidseffektiv än när jag var tjugo. Minnet är inte lika bra, men det går så mycket fortare att strukturera när man har mer kunskap att hänga upp det på. Dessutom är det ganska lätt när man har en klar inre bild av vad man vill göra, säger Hans Lindell.

Hans Lindell

Ålder: 51 år.

Yrke: Civilingenjör och industridoktorand på ­Chalmers.

Bor: Fiskebäck i Göteborg.

Familj: Fru och två barn, 16 och 9 år. ­Akvariefiskar.

Aktuell: Har konstruerat en vibrationsdämpad mejselhammare som man kan jobba med hela dagen i stället för i åtta minuter.