Karriär

Google: Ovaccinerade kommer att förlora jobbet

Sundar Pichai, Googles vd. Foto: Eric Risberg
Foto: Johan Nilsson/TT

Sökjättens anställda måste vara fullvaccinerade till den 18 januari. Annars riskerar de först att förlora lönen – och till sist även jobbet.

Publicerad

Tidigare i år meddelade Google att bolagets över 150 000 anställda i USA måste vaccinera sig – oavsett om man jobbar på kontor eller hemifrån.

Ett läckt PM visar att de anställda hade till den 3 december på sig att bli vaccinerade, samt att lämna in vaccinintyg till Google, skriver CNBC. De som inte kan vaccineras måste ansöka om undantag av medicinska eller religiösa skäl.

Enligt PM:et kommer Google efter den 3 december att börja kontakta anställda som ännu inte lämnat in vaccinintyg eller vars ansökan om undantag inte har godkänts.

Ovaccinerade ges tjänstledigt

Anställda som är ovaccinerade har till den 18 januari på sig att ta sprutan – annars kommer Google att sätta dem på betald tjänstledighet under 30 dagar.

Om den anställda inte vill vaccinera sig efter det, riskerar de att få sex månaders obetald tjänstledighet. Efter den tiden sägs ovaccinerade upp från Google, rapporterar CNBC.

Googles vaccinkrav ska ses i ljuset av president Joe Bidens nya plan för att få stopp på epidemin. Den 4 januari 2022 träder nya regler i kraft som ställer nya krav på personal hos företag med fler än 100 anställda.

Reglerna innebär bland annat de som inte är fullvaccinerade måste gå med på att testa sig för covid-19 minst en gång i veckan samt bära munskydd på arbetet.

Anställda protesterar

I kölvattnet av omikrons utbredning har Google också skjutit upp planerna på att låta anställda i USA, Europa, Mellanöstern och Afrika återvända till kontoret.

Runt 600 Google-anställda har skrivit på en protestlista mot bolagets vaccinregler.

Google har tidigare sagt att alla anställda, även i Sverige, behöver vaccinera sig för att få återvända till kontoret.

Men frågan är om sökjättens nya regler, där ovaccinerade riskerar att förlora jobbet, även omfattar anställda i Sverige.

Ny Teknik söker Google Sverige för en kommentar.