Karriär
Fyra tips för det svåraste på intervjun – att prata lön
Sara Molin, chef på rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek.
Du vill ha jobbet och arbetsgivaren vill ha dig. Nu återstår bara att prata lön. För att inte riskera att komma in på för låg lön gäller det att ha en genomtänkt strategi. Här är några tips.
Den som hanterar lönefrågan fel vid anställningsintervjun riskerar att sänka sin lön med flera tusenlappar, eller till och med att inte få jobbet. Det konstaterar Sara Molin, chef på rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek, i en artikel på företagets sajt.
Hon anser att en bra kandidat är trygg, påläst och har en god uppfattning om vilken lön som han eller hon ska begära. Här är hennes tips på vad du ska undvika på intervjun:
– Förhandla med dig själv. En kandidat som exempelvis säger att jag har tänkt mig 35 000, men 32 000 går också bra, skickar signal om att inte vara trygg i sitt eget värde på arbetsmarknaden. Troligen kommer arbetsgivaren inte att erbjuda mer än 32 000.
– Lägga dig för högt. Ett vanligt misstag om man inte har koll på branschens lönestatistik. En relativt nyutexaminerad kandidat, med väldigt löneanspråk i förhållande till sin erfarenhet, som inte är beredd att diskutera sitt anspråk riskerar att bli bortsållad.
– Vägra att lämna löneanspråk. Många är rädda för att lägga sig för högt eller lågt. Men även om det är svårt så skickar det konstiga signaler att inte svara alls. Det kan leda till att kandidaten sållas bort eftersom jämförelseunderlaget inte blir komplett.
– Ändra dig under processen. Att lämna ett anspråk i början och sedan höja sitt anspråk dramatiskt när man går vidare till nästa intervju är riskabelt och stjälper ofta kandidater.