Karriär

Från sömnpiller till kick − så lyfter du dina digitala presentationer

Dags att hålla en presentation digitalt? Här är några användbara tips! Foto: Pexels

En virtuell presentation kräver nya grepp om du vill fånga din publiks uppmärksamhet. Här är några tips som kan få dig att sticka ut i skärmformat.

Publicerad

Webbseminarier och virtuella presentationer som nu duggar tätt över många digitala medarbetare riskerar att snabbt glömmas bort, och det kan även vara frestande att ägna sig åt andra saker under tiden de pågår. En orsak är att mobil- och datorskärmar inte väcker samma engagemang som när en person uppträder på en scen.

Men det finns sätt att komma runt skärmformatet och fånga publikens intresse. I en artikel i Forbes ger karriärcoachen William Aruda sina bästa tips:

Överraskande inledning

Många deltar i en mängd digitala möten och evenemang varje dag. Om din presentation börjar på samma sätt som föregående talare har du en rejäl uppförsbacke. För att sticka ut måste starten överraska. Från första sekund måste du göra klart för publiken att det här innehållet kommer att bli annorlunda, roligt och värdefullt. Då fångar du intresset.

Undvik punktlistor

Om dina presentationsbilder innehåller mer än 15 ord hamnar du lätt i kategorin tråkig. Punktlistor är inte heller särskilt effektiva för att engagera publiken för ett innehåll. Formulera dig istället som en kort tweet. Använd teckensnitt med hög grad, minst 32 punkter. Då säkerställer du att alla kan se presentationen på mobilskärmar och undviker samtidigt att bli långrandig.

Variera formatet

Under online-presentationer är frestelsen att multitaska stor, särskilt om publiken använder mobiltelefoner där e-post, chattar och sociala medier blir dina konkurrenter om uppmärksamheten. Du måste därför ha en varierad presentation. Varva berättande, information, modeller och data. Byt innehållsformat ofta, exempelvis varannan minut, för att hålla kvar publiken.

Väck känslor

Om du befinner dig på en scen kommer din presentation automatiskt att bli mer känslomässigt engagerande. Den effekten bleknar när du bara syns på en skärm. För att motverka detta måste du förstärka energin, empatin och dina uttryck. Här gäller det dock att inte överdriva. Du riskerar då att framstå som en parodi på dig själv.

Bilder och video

Det sägs att en bild är värd mer än tusen ord, och det här gäller inte minst för rörlig bild som kan göra din presentation mer kraftfull och övertygande. Fundera därför på var ord kan ersättas med bilder eller video i presentationen.