Karriär
Frågorna du ska ställa – om du har tidsbrist
Foto: Massimo Rivenci / Alamy
Tycker du att du ständigt har ont om tid och önskar att du vore bättre på att planera? Troligtvis är det inte tidsplanering som är problemet – utan dina prioriteringar. Men detta går lätt att lösa för den som bara kan ställa rätt frågor till sig själv.
Hela begreppet tidsbrist är paradoxalt – det tycker coachen och författaren Charlie Gilkey. I en artikel för Thrive Global försöker han belysa felet som många gör, ett misstag som leder till att många tycker att de inte hinner med allt som ska göras.
Han konstaterar att ett dygn bara har ett givet antal timmar, och oavsett hur gärna du ibland skulle vilja öka/minska dessa så går det inte.
Därtill så har vi skaffat oss ett skevt sätt att betrakta tid. Många tänker sig att de använder tid nästan som att timmarna vore en förbrukningsvara, men det är lika fel som att påstå att en fisk ”använder” vatten. Men att tiden konstant tickar på, är inte det som gör att många upplever tidsnöd.
Läs mer:
Oftast är inte tid själva bristvaran, utan snarare är det energin eller intresset som tryter fortast.
Även om det är ologiskt, har just tidsbrist blivit ”tidens melodi”. Folk har så mycket att göra att de inte har tid att göra något annat…
Enligt Gilkey har de flesta som tror att de lider av tidsbrist egentligen prioriteringsproblem. Detta i sin tur pekar mot att personen i fråga brister i självinsikt.
Arbetslag och organisationer har ofta det här problemet. Det finns bara en viss mängd arbetsuppgifter som kan prioriteras. Detta är skälet till att man har chefer, vars uppgift (bland annat) är att se till att kollegorna/företaget/gruppen riktar mödan mot rätt saker.
Och självklart fungerar det inte att säga att ”allt man vill göra är prioriterat”. För när det kommer till prioriteringar – har man för många så är det samma sak som att inte ha några alls.
Läs mer:
Gilkey anger att en bra grundregel är att man som människa inte bör ha mer än fem, plus/minus två, prioriterade saker (beroende på hur man är som person).
Det här är sammanslaget vad du bör ägna mest tankeverksamhet att lösa, både i det privata- och i arbetslivet. Det tillhör inte ovanligheterna att vi måste balansera jobb och familjeliv på ett sätt som innebär att prioriteringarna krockar.
Så för att undvika detta ska du, vid tidsplanering, se till att ställa dig själv några frågor:
1. Vad är viktigast just nu? Prioriteringar förändras med tiden, så se till att du inte agerar på fjolårets prioriteringar bara för att du inte har hunnit ställa dig den här frågan ännu.
2. Vad kan jag göra i dag, i morgon och senare i veckan – och hur reflekterar det mina prioriteringar?
3. Vilka prioriteringar har de runt omkring mig? Vad vill mina nära och kära, min chef, kollegor och vänner? Vilka har samma, liknande, avvikande eller motstående?
4. Vad har jag på bordet som inte speglar mina prioriteringar – och vad kan jag göra för att bli av med dem?
5. Med vilka kan jag dela mina prioriteringar så att jag får det stöd jag behöver för att kunna genomföra dem?
Om du klarar av att prioritera rätt så kommer det visa sig att du inte alls hade tidsbrist. Tid är något som går, inte något man kan hushålla med. För hur man än vill, tar en sekund alltid en sekund.