Karriär
Författare: Silicon Valleys usla chefer skolade av Musk
Är Silicon Valleys sämsta chefer influerade av Elon Musk? Författaren Charlie Warzel menar det. Foto: USA TODAY Network/TT
De hyllas som visionärer, styr emellanåt sina företag genom Twitter och drar sig inte för att kritisera sina anställda offentligt. En ny generation företagsledare, som tycks ha ”skolats” av Elon Musk, är ”Silicon Valleys sämsta chefer”, menar författaren Charlie Warzel.
I mitten av juni skrev en grupp anonyma anställda på kryptomäklarbolaget Coinbase under en begäran. De beskrev arbetsmiljöproblem och pekade ut tre chefer som de menade borde avgå efter att ha tagit beslut som skadat företaget.
Svaret på petitionen från företagets grundare och vd, Brian Armstrong kom i sociala medier. Han inledde sin Twittertråd med ett kort konstaterande: Det här är riktigt dumt på så många nivåer”, skrev han i det första av 16 inlägg. Armstrong tog sina chefer i försvar men skrev också att han kände sig ”lite förolämpad" av att inte själv ha pekats ut eftersom det är han som styr företaget.
Armstrong undrade också varför anställda som inte har förtroende för sina chefer eller sin vd helt enkelt inte säger upp sig och söker sig till ett företag som de tror på. Några dagar senare visade han själv inte samma förtroende för sina anställda när han, efter ekonomisk nedgång, sparkade 18 procent av de anställda (cirka tusen personer) som utan förvarning vaknade en morgon och fann att de var blockerade från sin jobbmejl och företagets alla system.
Att de så abrupt stängdes av berodde på att Armstrong ville minimera risken för att någon av dem skulle kunna ”skada verksamheten”.
Enligt Charlie Warzel, techskribent bakom The Atlantics nyhetsbrev ”Galaxy Brain” och författare till bland annat boken Out of Office om distansarbete, är Brian Armstrongs beteende typiskt för en viss typ av företagsledare i Silicon Valley just nu.
Chefstyper som enligt Warzel sätter stort fokus på sig själva, som har en fan-base som hyllar dem som visionärer och genier och som gärna får det att framstå som att de personligen är i full kontroll över sina företag. I själva verket är de undermåliga på minst en av de saker som borde vara en nyckelegenskap hos goda företagsledare – att skapa en god arbetsmiljö och en förtrolig relation till sina anställda, skriver Warzel.
”Elon Musks chefsskola”
I The Atlantic-texten med rubriken ”Silicon Valleys horrible bosses” menar Charlie Warzel att Elon Musk är förebilden. Han skriver, skämtsamt, att de andra företagsledarna, exemplifierade med Brian Armstrong, tycks ha gått i ”Elon Musks chefsskola” där de lärt sig att sätta sig själva i centrum och inte dra sig för att attackera andra, inklusive sina anställda, offentligt på Twitter.
Även Musk har fått kritik i brev från en grupp anställda på Spacex, varav flera fick sparken. En annan sak som bland annat Musk och Armstrong har gemensamt är aversionen mot distansarbete. I en tweet från 14 juni gjorde Elon Musk klart att han inte litar på att anställda gör sitt jobb om de får arbeta hemifrån.
Warzel menar dock att cheferna som följer Musks exempel är förutbestämda att göra vissa misstag. Som att inte förstå att anställda som riktar kritik mot en företagsledning kan göra det just för att de bryr sig om företaget.
”Men det spelar egentligen ingen roll om han inser detta, för allt som betyder något för de utexaminerade från Musks skola är att någon utmanat den beslutshierarki de bestämt, och det är inte tillåtet”, skriver Charlie Warzel.
Nu spår en del att upproren på Coinbase och Spacex inte är de sista på företag vars ledare inte respekterar sina anställda.
Dessutom, menar Warzel, formar ”Musk-skolan” ledare som håller fast vid gamla meriter.
”Det är ett hemskt och kortsiktigt sätt att driva ett företag. Men det ger åtminstone en lins genom vilken det går att utvärdera några av dessa hyllade tech-ledare”, skriver Charlie Warzel.