Karriär

Fordonssuccé bakom de nya FoU-jobben

Volvos Drive Me-projekt låter föraren släppa ratten. Foto: Volvo
Så satsar företagen på forskning och utveckling, fortsättning. Grafik: Jonas Askergren
Så satsar företagen på forskning och utveckling (klicka för större bild). Grafik: Jonas Askergren
Här finns jobben! Grafik: Jonas Askergren (Klicka för större bilder)
Här finns jobben! Grafik: Jonas Askergren
Grafik: Jonas Askergren

Den fortsatt kraftiga ökningen av FoU-jobb i fordonsbranschen är positiva nyheter. Men det totala antalet FoU-jobb i de tio största bolagen minskar – främst på grund av raset i telekombranschen. Det visar Ny Tekniks årligen återkommande och unika granskning av FoU-jobben i Sverige.

Publicerad

Ny Teknik med ingenjörskarriär har åter rankat företag efter antalet anställda som jobbar med forskning och utveckling i Sverige.

Det är en unik sammanställning, som inte finns någon annanstans. Den listar i år 39 företag med landets största utvecklingsavdelningar. Tillsammans har de 43 456 FoU-anställda. Här ovanför ser du topp 10 – och resten av listan finns på nästa uppslag.

Det är jobb som inte bara är intressanta för Ny Tekniks läsare. Det är jobb med högt förädlingsvärde och stora spridningseffekter till andra delar av ekonomin. Politikerna är eniga om att fler FoU-anställda är bra för Sverige. Det är vägen dit som de kommer att orda om under debatterna i Almedalen i sommar.

I diagrammen ovanför visas hur antalet FoU-anställda har varierat de senaste fem åren för de tio största arbetsgivarna. De tio står för ungefär 75 procent av de svenska FoU-jobben och sammantaget har deras FoU-jobb varit ungefär 33 000 under hela perioden.

Men för enskilda företag har dramatiken varit stor. Astra Zeneca har exempelvis tagit bort sex av tio FoU-jobb i Sverige sedan 2011. Och ÅF har mer än fördubblat sin styrka genom köpet av konkurrenten Epsilon och Lean Nova samt satsningen på mer FoU-inriktade konsultjobb. Det händer mycket på bara fem år.

Årets lista visar att de drastiska svängningarna mellan branscherna fortsätter, trots att totala antalet FoU-anställda är ungefär konstant. Fordonsbranschen har nästan 1  000 fler FoU-anställda än året innan. Samtidigt försvann hela 1  700 från telekombranschen i Sverige.

Både Ericsson och Sony Mobile gjorde stora neddragningar, som denna gång även påverkade de kvalificerade FoU-jobben.

Ericsson har 900 färre FoU-jobb på hemmaplan än året innan, och flest drabbades i Kista utanför Stockholm och i Linköping. I Kista stoppades exempelvis det svenska iptv-projektet helt med ungefär 100 utvecklare. Dessvärre finns signaler som tyder på att fler neddragningar kan vara på väg.

– Vi har högre beredskap än vanligt för att se om vi behöver göra mer. För vi måste vara konkurrenskraftiga, sa vd Hans Vestberg tidigare i år.

Telekombranschen har det tufft. I april bestämde sig Ericssonkonkurrenten Nokia för att vart femte jobb i Finland ska bort som ett resultat av sammanslagningen med Alcatel Lucent. FoU-jobben är långt ifrån fredade. Och häromdagen florerade rykten om att Nokia överväger ytterligare stora sparprogram.

Sony Mobile i Lund har genomlevt flera besvärliga år, med återkommande hot om neddragningar. FoU-jobben klarade sig rätt länge, men förra året bestämde sig ledningen för att skära bort hela 40 procent av sin högutbildade personal. Sony har gått från 2 000 till 1200 FoU-anställda på ett år. I båda siffrorna ingår konsulter. Flera av de anställda har startat eget eller fångats upp av andra bolag. Men hur många är det ingen som vet i dag.

Samtidigt som telekombranschen har bantats hårt har andra företag gasat på. Fordonsbolagen i Sverige exempelvis har fortsatt att rekrytera mängder av utvecklingsingenjörer även under 2015.

Volvo Cars, AB Volvo, Scania, Autoliv, Cevt och Nevs har 966 fler utvecklingsingenjörer anställda i Sverige än året innan. Och de hade en nästan lika kraftig tillväxt av svenska FoU-jobb under 2014.

Under de två senaste åren har alltså fordonsbranschen ökat antalet utvecklingsjobb i Sverige med närmare 2 000. En siffra som imponerar. En förklaring är att bolagen tvingas bredda sin utveckling. Numera måste de också satsa på allt från elbilar till förarlösa och uppkopplade bilar. Att flera av företagen går bättre underlättar självfallet FoU-satsningen.

På förra årets FoU-lista dök Cevt upp för första gången. Bolaget, som grundades 2013, är ett rent utvecklingsbolag som jobbar med komponenter för nästa generations bilmodeller för Geely och Volvo Cars. Cevt har nu över 400 anställda i Göteborg.

I år är det listpremiär för Nevs, National Electric Vehicle Sweden. Bolaget köpte konkursboet efter Saab Automobile 2012 men har först nu kommit upp i tillräckligt många utvecklare – 186 – för att platsa bland höjdarna på Ny Tekniks sammanställning.

Men det är klokt att ha lite perspektiv på fordonsboomen. Sista gången Saab Automobile var med på Ny Tekniks FoU-lista var 2011, då hade bolaget 1  100 FoU-anställda.

Även försvarsgiganten Saab Group har skaffat väsentligt fler utvecklare under 2015. Bolaget har köpt Kockums och gör nu en kraftfull satsning på nya ubåten A26. Vd Håkan Buskhe har sagt att bolaget behöver ytterligare 200 personer inom FoU, och den rekryteringsprocessen är på gång. Omtalade Gripen E kräver mer folk och dessutom satsar Saab mer inom bolaget Combitech.

Lundabolaget Axis fortsatte sin fenomenala resa förra året, då de köptes av Canon. Bolaget som utvecklar nätkameror för övervakning har haft den mest imponerande utvecklingen sedan 2006, vilket var första året Ny Teknik listade företag med flest FoU-anställda i Sverige. Axis har femfaldigat antalet utvecklare på tio år, från 150 till 743 personer.

Även i årets FoU-tabell är det tydligt hur skev fördelningen av de viktiga jobben är. Ericsson är fortfarande i en klass för sig. Trots neddragningarna står telekomjätten för mer än vart femte utvecklingsjobb på listan.

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook!