Karriär
Fem sätt att hantera irriterande kollegor
Foto: Aleksandr Davydov / Alamy
Sluta att koka i tysthet över din irriterande kollega – och låt inte skvaller bli en ventil. Här är fem steg för att hantera problemet som plågar dig från måndag till fredag.
Man får vanligtvis inte välja sina arbetskamrater, och ibland blir vi tvungna att jobba med personer som utgör ett dagligt irritationsmoment. En vuxen och förståndig individ måste hålla inne med sina känslor, men du förbehåller dig förmodligen rätten att koka i tysthet.
I förlängningen är det du som förlorar på beteendet. Spänningen kan påverka din koncentration och arbetskapacitet. Därför är det smartare att mildra källan till irritation – och lösningen ligger hos dig själv. Här är fem smarta steg:
Analysera de verkliga källorna
Börja med att fråga dig själv vad exakt som utgör de verkliga irritationsmomenten. Kanske är det inte att kollegan mikrar fisk, utan snarare personens sprudlande självsäkerhet – som får dig att sitta tyst på mötena. Ibland kan det vara lättare att störa sig på tramsiga detaljer än att acceptera den för egen del mindre smickrande grundorsaken.
Hitta gemensam mark
Det torde finnas minst ett område där ni delar åsikt, eller en gemensam passion. Även om ämnet är trivialt så är det psykologiskt nyttigt att kunna samtala i samförstånd. Kanske känner kollegan av din irritation vilket gör honom/henne stressad, och därmed mer ”intensiv”. Detta kan mildras av det konfliktfria samtalsämnet.
Undvik att skvallra om ditt hatobjekt
Det kan vara frestande att använda kollegorna som en ventil, och få över dem på din sida för att känna stöd. Men det är inte säkert att ditt skvaller går hem. Många tycker att det är jobbigt/tråkigt att lyssna på vad som i grund och botten är gnäll – och de kan undra vad du säger om dem när de inte är i rummet.
Avböj inviter till ovidkommande gnabb
Söker din irriterande kollega aktivt konflikt kring saker som egentligen ligger utanför er nödvändiga kontakt? Signalera tydligt ditt ointresse när personen stannar till vid ditt skrivbord. Du inte är intresserad av att diskutera saker som inte berör ert jobbsamarbete. De flesta tröttnar snabbt på att prata med en person som jobbar på, utan att bidra till diskussionen. Men håll en god ton. Att vägra svara på frågor får dig att framstå som en dryg fjortis. Inte ok.
Ta ett rakt samtal med kollegan
I långstuvad osämja döljer sig ofta ingredienserna missförstånd och paranoia. Ett enkelt sätt att lösa problemet är att ta ett direkt samtal med din kollega. Personen kan ju vara helt ovetande om att ni har en konflikt. Här gäller det att lägga känslorna åt sidan. Ta upp konkreta tillfällen då ert samarbete inte har fungerat.
”Du beter dig dåligt mot mig” är inte rätt formulering. Om du verkligen är intresserad av en förändring så måste du vara mer diplomatisk. Försök att vara positiv, och offra gärna lite stolthet. ”Kan du släppa fram mig mer på mötena?”. Då blir det också svårt för kollegan att inte ändra på sitt beteende.