Karriär

Få din träning att bara rulla på

Glid fram. Psykologiska faktorer avgör om vi håller i våra träningsvanor eller släpper allt efter ett tag. Tricket är att välja något man verkligen vill göra. Foto: Paolo Giocosi / Sime
Karin Weman Josefsson

Skuld och skam som drivkraft ger bara kortsiktiga resultat. ”Du behöver en inre motivation för att fortsätta att röra på dig”, säger psykologidoktorn Karin Weman Josefsson.

Publicerad

Hälften av dem som börjar träna slutar efter tre till sex månader, enligt Karin Weman Josefsson.

Många gör nystarter om och om igen, utan att lyckas behålla en regelbunden vana att träna.

Orsaken är att de går ut för hårt.

– Krav och förväntningar i vår omgivning gör att vi tror att det krävs hårt jobb, när det i själva verket handlar om små steg, säger Karin Weman Josefsson.

I sin doktorsavhandling i psykologi undersöker hon vad som kan få oss att ändra livsstil.

För att klara av att hålla fast vid det nya gäller det att hitta sin inre motivation. Det kan helt enkelt vara upplevelsen av att må bättre av träningen. Om du bara drivs av yttre faktorer, som social press att träna och gå ned i vikt, är chansen liten att du håller fast vid träningsvanorna någon längre tid.

– Det kom nyligen en studie som visar att många som varit med i The Biggest Loser går upp i vikt igen, och det är min övertygelse att det handlar om att de drivs av yttre motivation: morot och piska, skuld och skam.

Karin Weman Josefsson vet vad hon pratar om.

Efter en trafikolycka i ungdomen genomgick hon en total livsstilsförändring, från stillasittande rökare till att i dag träna sex dagar i veckan.

– Eftersom jag har befunnit mig på andra sidan har jag kanske en större förståelse för svårigheterna. Personliga tränare och hälsocoacher har ofta attityden ”hur svårt kan det va?”. Det tycker jag är en tråkig inställning.

Grunden i Karin Weman Josefssons avhandling är självbestämmandeteorin. Enligt den vill vi känna att vi kan bestämma själva vad vi gör, att vi klarar av saker och att vi får känna samhörighet med andra människor.

Karin Weman Josefsson lade fram sin avhandling i våras vid Göteborgs universitet.

Hon fortsätter att undersöka motivation till träning vid Högskolan i Halmstad i ett forskningsprojekt som ska hitta digitala verktyg.

Prenumerera på Ingenjörskarriärs kostnadsfria nyhetsbrev!

Så minskar du stillasittandet

Sitt aldrig ned en hel timme i sträck. Bryt helst stillasittande varje halvtimme, om så bara genom att ställa dig upp.

Gör små förflyttningar: Flytta papperskorgen så att du måste gå något steg för att kasta saker. Ta trapporna i stället för hissen. Hoppa av en hållplats tidigare. Gå en omväg. Cykla. Småpyssla när du kommer hem, kasta dig inte bara i soffan.

Tips: Karin Weman Josefsson

1. Välj något som är okej att göra regelbundet resten av livet. Börja med små saker i stället för att inbilla dig att du ska cykla till jobbet varje dag.

När det känns motigt, stressigt eller tråkigt är det större chans att du rör på dig om träningen inte är så tidskrävande eller ansträngande.

För den som aldrig tränar kan det räcka med att bryta stillasittandet som en början.

2. Tillåt dig själv att strunta i träningen ibland. Så länge du plockar upp tråden igen spelar det ingen roll.

3. Om pausen växer till flera veckor: tänk efter hur det gick till den där gången du promenerade fast du inte hade lust och använd samma strategi.