Karriär
Experten: Er framtid är ljus
Google (till vänster) har knäckte nyckeln för framtidens ingenjörer. It, logistik och transporter är inne på samma organisering. Foto: Google, Colourbox
Branscher har slagits ut och nya uppstått. Näringslivet fortsätter att förändras. - Det kommer att krävas ingenjörer i framtiden men jobben kommer att se annorlunda ut, säger Magnus Henrekson.
Magnus Henrekson är professor i nationalekonomi och vd för Institutet för Näringslivsforskning. Han pekar på urbaniseringen som den största kraft som finns just nu. Den pågår världen över men Sverige är faktiskt det land i Europa som har den snabbaste inflyttningen till storstäderna, enligt en färsk undersökning från Eurostat.
Många av de nya jobben uppstår – och kommer att uppstå – kring lokal produktion och konsumtion. En skjorta kanske tillverkas i utlandet men ska marknadsföras, transporteras till butik och säljas.
- Jobb som innebär att producera för lokal konsumtion kan inte heller flytta till lågkostnadsländer, säger Magnus Henrekson.
Vad innebär det för ingenjörsjobben?
- Det behövs ingenjörer där också. Det handlar exempelvis om att använda IT på ett smart sätt. Här ligger USA främst, när det gäller att organisera sin tjänsteverksamhet med IT-stöd.
Framtiden för den tillverkande industrin då?
- Volymerna kommer att fortsätta öka men personerna som behövs blir allt färre.
Ser du branscher som helt kan slås ut, som svensk varvsindustri och teko?
- Man kan fundera över biltillverkningen efter Saabs konkurs. Det tillverkas allt fler bilar i världen men färre i Sverige. Volvo ägs av ett kinesiskt företag och det är svårt att säga om de fortsätter tillverka bilar här.
Magnus Henrekson återkommer till organiseringen av tjänsteproduktion som den största framtidsmarknaden för ingenjörer. Användarnytta som Google och Apple förstått. Och transporter, logistik, IT-stöd.
- I modern tjänsteproduktion är informationen väldigt strukturerad och standardiserad. Ändå är detta bara i sin linda.
Så framtiden för ingenjörerna är ljus.
- Men det kommer att vara andra saker som ligger på ritbordet för ingenjörerna. Mer immateriellt. Och det kommer att bli viktigare att förstå användarnyttan. Som Steve Jobs. Hela Apples framgång bygger på detta, säger Magnus Henrekson.