Karriär
Experiment: Anställda gjorde hela veckans arbete på fyra dagar
Andrew Barnes, vd Perpetual Guardian, Nya Zeeland. Foto: andrewbarnesnz.wordpress.com
Jobba fyra dagar i veckan, men få betalt för fem. Ett företag som testade fick så bra resultat att det kan bli en permanent lösning.
Tänk om arbetsveckan slutade på torsdag eftermiddag – och att man sedan kunde ta helg?
Det fick 240 anställda på företaget Perpetual Guardian i Nya Zeeland vara med om när det under två månader i våras infördes fyradagarsvecka på arbetsplatsen. Företaget ägnar sig åt rådgivning inom juridik samt kapitalförvaltning.
Till skillnad mot flera andra försök med arbetstidsförkortning fick de anställda behålla sin heltidslön, trots kortare arbetstid. Kravet från företaget var dock att de anställda utför lika mycket arbete som tidigare, men på kortare på tid.
Nu har två oberoende rapporter publicerats där forskare från University of Auckland och Auckland University of Technology har intervjuat anställda och analyserat resultatet. "Helt klart är det görbart med 4-dagarsvecka" skriver professor Jarrod Haar, AUT, i en sammanfattning i den preliminära rapporten.
Resultat: Produktiviteten sjönk inte trots kortad arbetstid
Några av resultaten: Hos de anställda minskade den upplevda stressnivån hos de, från 45 procent som kände sig stressade till 38 procent under testet. De anställda upplevde också en bättre balans mellan arbetsliv och privatliv – 54 procent tyckte att de hade en bra balans innan studien, 78 procent efter studien, skriver Science Alert.
Så långt är det inte så överraskande. Men det som har fått företaget att överväga att göra 4-dagarsveckan permanent är att produktiviteten inte minskade. En förklaring är att de anställda kände sig mer motiverade, resonerar företagets vd Andrew Barnes.
– Vi har sett en massiv ökning av engagemang och tillfredställelse hos de anställda för det arbete som de utför, en massiv ökad vilja att fortsätta arbeta i företaget, och vi har inte sett någon nedgång i produktiviteten, säger han till New Zealand Herald.
– Vi gör en klar skillnad mellan hur många timmar du är på kontoret och vad du får ut av det. Vi betalar för produktivitet.
I den här nyhetsintervjun från nyhetskanalen News Hub berättar vd:n och anställda mer: