Karriär

Empatieffekten − så kommer du överens med de flesta på arbetsplatsen

Foto: Caiaimage/Martin Barraud

Empati är en viktig egenskap för framgångsrikt samarbete. Här är sju tips som kan göra dig till en bättre ledare, entreprenör och kollega.

Publicerad

Empati är förmågan att förstå hur andra känner. Den här viktiga egenskapen går att träna upp, enligt en artikel i Business Insider som utgår från ny forskning vid Harvard där psykiatrikern Helen Riess har utvecklat en empatiutbildning baserad på forskning inom neurobiologi.

Genom att följa dessa sju tips kommer du ha lättare att förstå andra, skapa starkare band och bli mer omtyckt:

Ha ögonkontakt

Ögonkontakt är en upplevelse som grundläggs tidigt hos människor. Ha därför personliga möten så ofta som möjligt. Det hjälper dig att fånga upp nyanser som rösten inte förmedlar. När du möter någon för första gången, håll ögonkontakt till dess du ser personens ögonfärg. Det är ett tecken på att du verkligen ser andra.

Tänk på ansiktsuttrycket

Våra hjärnor är programmerade att automatiskt efterlikna ansiktsuttryck. När någon ler mot dig, ler du nästan alltid tillbaka. Men våra hjärnor kan också avslöja skillnaden mellan ett falskt och ett äkta leende. Ansiktsmusklerna ljuger inte, så var uppmärksam på detta.

Ha en rak hållning

Sitt upprätt med rak hållning eftersom det signalerar välmående och självsäkerhet. I sin yrkesroll förmedlar Riess respekt och auktoritet genom att sitta ner med sina patienter, luta sig framåt och placera sig i ögonhöjd, skriver Business Insider.

Bedöm känslotillstånd

Det är svårt att kommunicera effektivt om du inte förstår om någon är glad, ledsen eller upprörd. Lång utveckling har lärt våra hjärnor att vara noggranna när vi bedömer känslor. Lita även på din magkänsla.

Anpassa röstläget

Ditt röstläge, ton och rytm tillför ett lager av känslor som går utöver de talade ordens betydelse. Anpassa röstens tonläge efter person och situation.

Hör hela personen

Empatisk lyssnande innebär att uppmärksamma en annan person, identifiera känslor och svara med medkänsla utan att bedöma, enligt Riess. När känslorna börjar svalla i en argumentation, ta ett steg tillbaka. Avbryt inte.

Håll koll på dina känslor

Om du är arg, rädd eller osäker kommer dessa känslor att ge intryck och påverka kvaliteten i din kommunikation. Var därför uppmärksam på ditt känslomässiga tillstånd eftersom det signalerar hur människor runt dig kommer att känna.