Karriär
”Du ska då alltid ha rätt”
Driften att alltid vilja ha rätt leder oss bort från andra människor, enligt coachen. Foto: Colourbox
Driften att alltid vilja ha rätt leder oss bort från andra människor. Det går att tämja impulsen och komma varandra närmare, säger coachen.
Det gäller nog de flesta av oss att vi ofta befinner oss i situationer där vi tycker att vi har rätt. Men egot nöjer sig inte med att konstatera detta, det vill vi gärna övertyga motparten om att den har fel också.
Coachen och förändringsexperten Peter Vajda förklarar fenomenet med att egot tycker om att känna sig starkt och tryggt och det kan det få göra när vi har rätt. Omvänt känner vi oss små och osäkra, rädda och korkade när vi upplever att vi har fel.
- Det är alltid en som måste förlora i den här vinna/förlora-dynamiken. Med den ständiga rädslan för att inte bli vinnaren kommer relationerna till andra att handla om tävling, konflikter, frustration, misstro, frustration, ilska och sorg, skriver Peter Vajda på Management-Issues.
Den här skräcken bottnar i att vi tidigt i livet får lära oss att fokusera på att vara separata individer. Våra åsikter och föreställningar blir detsamma som "jag", skriver Vajda. Följaktligen blir avvikande uppfattningar ett hot mot "mig".
Peter Vajda föreslår att vi börjar fundera över varför vi lever enligt devisen "det är viktigare att jag har rätt än att jag är lycklig".
- När vi gör oss av med behovet att alltid ha rätt kan vi inrikta oss på att leva i inre frid, harmoni och gemenskap. Det kommer att leda till mer medvetna, öppna och tillitsfulla relationer, där båda är vinnare.
Håll koll på dig själv
- Vad skulle hända om jag släppte kravet på att alltid ha rätt?
- Vad är det som inte skulle inträffa?
- Vad händer om jag inte släpper kravet på att ha rätt?
- Vad är det som inte kommer att inträffa?
- Vad är som känns hotfullt med att inte ha rätt?
- Känner jag mig fast i behovet att ha rätt?
- Hur påverkar den känslan mig?
- Hur känns det att ha fel?
- Varför känns det så?
- Hur var det att ha rätt eller fel när jag växte upp?
- Hur fungerar den dynamiken nu i mitt vuxna liv?
- Har jag hellre rätt än är lycklig?
Källa: Peter Vajda, Management-Issues