Karriär

Drabbas du lätt av jobbångest? Så hanterar du den

Behöver du hjälp att hantera din jobbångest? Här är några tips. Foto: TT

Utgår du från att allt kommer gå åt pipan när en idé ska presenteras? Eller fruktar du feedback? Det kan bottna i oro och ångest som kan begränsa dig på jobbet.

Publicerad

Oroskänslor behöver inte alltid vara negativt, det kan öka motivationen att jobba noggrant med komplicerade arbetsuppgifter. Det kan också vara ett tecken på lyhördhet i relation till andra. Men att se världen genom ångestglasögon kan också bli begränsande. Det menar psykologen och författaren Alice Boyes i en artikel i Harvard Business Review.

Hon beskriver här några vanliga ångestdrivna situationer och hur de kan hanteras.

Du missbedömer andras uppfattning om dig

Ångestladdade personer har en tendens att oroa sig för att andra ogillar dem eller att inte uppfattas som smarta. Kanske är en kollega inte lika lättsam med dig som med andra, men det kan lika gärna handla om att personen har respekt för dig.

Se alltså upp när du börjar tolka beteenden utan bevis. Det är också viktigt att förstå att du och en kollega inte behöver vara bästa vänner för att ha en bra jobbrelation.

Du har svårt för feedback

Personer som lätt får ångest drivs ofta av framgång, och vill ha feedback som hjälper dem att förbättras. Samtidigt ses negativ kritik som ett tecken på misslyckande. Om du känner igen dig i beskrivningen kan det vara bra att fundera kring vad som skulle kunna underlätta för dig att få kritik. Kanske föredrar du att få feedback från någon vars omdöme du litar på, eller att den förmedlas skriftligt eller när du själv begär det?

Du reagerar negativt på nya idéer

Om din första tanke kring nya idéer och förslag är att lyfta fram alla nackdelar, riskerar du att dra med andra i dina reaktioner eller upplevas som negativ.

Försök istället att linda in kritik och farhågor. Notera också vad som är bra med förslaget. Då kan det bli lättare att se resten positivt. En annan strategi är att avvakta med reaktioner för att bättre hinna tänka igenom ett förslag.

Du undviker situationer

Vi tenderar att undvika saker som gör oss oroliga, och det kan exempelvis ta sig uttryck i otydlig kommunikation. Även små saker som att skjuta fram svaret på ett obekvämt mejl kan ge intryck av att du är opålitlig eller slarvig.

I många fall är det bäst att vara ärlig om orsaken till oron. Du kommer inte alltid att få den förståelse du hoppas på, men öppenhet minskar stress och ökar även andras förtroende för dig.