Karriär

De vill höja mattenivån

Räknestuga som ordnats av Mattecentrum. Foto: Mattecentrum
Stefan Stenbom
Johan Wendt

Svenska elever blir allt sämre på matte. Men hjälp finns på nätet. Möt två ingenjörer som tar till nya grepp för att höja mattenivån.

Publicerad

Internationella jämförelser visar att svenska elever får allt sämre kunskaper i matematik. I höstas presenterade regeringen åtgärdspaketet Matte­lyftet för att vända trenden.

Men hjälp finns redan på nätet. Två svenska ingenjörer driver varsitt initiativ för att höja elevernas mattekunskaper.

Som student på tekniska högskolan i Lund brukade Johan Wendt ställa upp med att hjälpa barn med matte. En erfarenhet som han sedan burit med sig och funderat mycket på.

För fyra år sedan sa han upp sig som riskanalytiker på Vattenfall för att i stället starta den ideella fö­reningen Mattecentrum.

– Ska vi ha någon industri kvar i Sverige i framtiden måste vi ha folk som kan matte. Alla kan inte bli bloggare, säger Johan Wendt.

I 14 städer driver Mattecentrum räknestugor dit elever på högstadiet och gymnasiet kan komma för att få hjälp. På sajten matteboken.se kan de titta på video­lektioner och räkna övningsexempel.

– Det är 50 000 barn och ungdomar som pluggar matte med oss via sidan och våra videolektioner har setts 1,7 miljoner gånger, säger Johan Wendt.

Till upplägget liknar Mattecentrum den betydligt mer kända och välbesökta Kahn Academy. Den hyllade, amerikanska stiftelsen har hittills tagit fram nästan 3 000 videolektioner i matte och andra ämnen. Målet är att ge gratis undervisning av världsklass till alla.

Stefan Stenbom, civilingenjör och gymnasielärare i matematik och fysik, har valt en annan väg för att nå ut till ungdomar med matteproblem. För tre år sedan startade han projektet Mattecoach som drivs från KTH.

Genom Mattecoach kan elever som behöver hjälp med matteläxan logga in på en gratis chatt. Där kommer de i kontakt med blivande mattelärare som hjälper eleverna via text och handritade bilder.

– Målet är att hjälpa kidsen att bli bättre på matte och öka deras intresse för teknik och naturvetenskap. I dag är det fler som söker till Idol än till en civilingenjörsutbildning, säger Stefan Stenbom.

Kommuner som vill ansluta sig betalar för tjänsten men för eleverna är det gratis. I dag finns Mattecoach i åtta kommuner och riktar sig till sjätte­klassare och upp till och med gymnasiet. Hittills har 8?000 utnyttjat tjänsten.

– Men det växer hela tiden, säger Stefan Stenbom.

Detta kan elever bli bättre på

Stefan Stenbom:

Ekvationslösning. Det får vi flest frågor om. De har också problem med procent.

Johan Wendt:

Huvudräkning och räkneordning med parenteser. Även förståelsen vad matte är bra till.