Karriär
De hjälper ingenjörer tänka nytt
”Det går inte.” ”Det blir för dyrt.” ”Så har vi alltid gjort.” Så kan det låta när man är fast i gamla tankemönster. Volvokoncernen provar nya sätt att befria kreativiteten.
”Ska vi banka i väggen?” ”Jaaa! och sedan kan vi stå på ett ben och hålla pekfingret på näsan.” ”Jaaa! och sedan...”
Ingenjörerna värmer upp med en övning i att bejaka. Regel nummer ett i den kreativa workshoppen är att alltid säga ”ja, och”. Aldrig ”ja, men”.
– Den mänskliga hjärnan är byggd för att säga nej. Här försöker vi att få den att bli mer öppen för nya tankar. Och så kommer vi varandra närmare, säger Jens Nordberg.
Nya idéer ska frälsa världen och siktet är inriktat på ingenjörerna. På Volvokoncernen i Göteborg tar man hjälp av en psykolog. Det går inte att vara rädd om man ska vara kreativ, vilket är ett måste om det ska bli några innovationer. Gamla tankemönster måste brytas. Därför använder Jens Nordberg samma metoder som kliniska psykologer för att lösa upp blockeringarna.
Jens Nordberg är datavetare i grunden och jobbade i Tyskland med riskhantering av styrsystemen på Volkswagen Golf.
– Där insåg jag att det inte är tekniska problem utan mänskliga faktorer som får projekt att fallera.
Jens Nordberg arbetar utifrån den mänskliga hjärnans struktur. Improvisationsteater är hans stora passion och där hittar han roliga övningar som effektivt öppnar associationsflödet.
Den här dagen har han hand om en grupp som tittar på hur kunden ska få maximal tillgång till sin buss eller lastbil. Det är ett forskningsprojekt som Volvokoncernen gör tillsammans med Högskolan Halmstad, Svenska Innovationsinstitutet och företaget Recorded Future.
– I dag ska ni hitta användarfall som ni aldrig annars skulle ha kommit på. De självklara får ni ta nästa vecka, säger Jens Nordberg.
Rummet som används hos Volvo på Lindholmens Science Park är inrett speciellt för att stimulera skaparlusten med färgglada tapeter och prylar, bord med whiteboard-yta. Det är bokstavligt talat högt i tak.
Gruppen får jobba två och två med olika kombinationer av mål och aktörer blandat med slumpvis utkastade data. Deltagarna grymtar över konstiga situationer. Det är meningen.
– Det som triggar hjärnan är att det är begränsande. Det utmanar dina hjärnstrukturer och det är då det händer, säger Jens Nordberg.
Det är Jonas Thorngrens idé att låta en psykolog sätta fart på kreativitetsprocesserna. Han är innovation manager på Volvo Group Trucks Technology och alltid på hugget när det gäller att generera idéer.
– Vi akademiker är väldigt bra på att skjuta ner idéer. Övningarna i att bejaka får väldigt häftiga effekter på en grupp ingenjörer som kanske har jobbat ihop ganska länge, säger Jonas Thorngren.
I början är gruppen så typisk, vissa pratar mycket, andra inte alls. Mot slutet av dagen är alla engagerade och sugna på att säga sin mening. Stämningen har stigit från avvaktande till glad.
Är kreativiteten en effekt som varar?
– Det vet vi inte, det har vi inte undersökt. Men alla gillar det efteråt, även de som är kritiska till upplägget initialt, säger Jens Nordberg.
Hur vet ni att kreativitetsträningen är värd alla mantimmar?
– Det är svårt att mäta, bland annat för att innovationscykler är så långa. Men en högre snittkvalitet på det som kommer ut av en sådan här workshop är vår garant, säger Jonas Thorngren.
Gilla Ingenjörskarriär på Facebook
Kreativ workshop skapar tillit för deltagarna
- Se till att workshoppen är relevant för deltagarnas arbete. Att det är kul och kontaktskapande är bonus, inte huvudsaken.
- Man kan hitta övningar själv, till exempel i improvisationsteatern. Men det är effektivare med en professionell ledare, som kan läsa kroppsspråk och ändra metod vid behov.
- Blanda deltagare från olika håll. Mångfald vidgar perspektiven.
- Låt deltagarna jobba i så små enheter som möjligt så att alla kommer till tals.
- Bestäm sedan vilka regler som ska gälla.
- Bannlys mobiltelefoner och datorer under övningarna, de stjäl för mycket uppmärksamhet.
- Säg ja till allt i den första genererande fasen. En del av idéerna får gärna vara galna och omöjliga att genomföra.
- Eftersträva konkreta förslag.
- Kombinera och förbättra.
- Avsluta med en konvergerande fas, där ni väljer ut de bästa idéerna.
- Se till att dokumentera idéerna omgående.
Källa: Jens Nordberg