Karriär
De gör frisörer till anställda programmerare på tre månader
Midroc Electro ville hitta en lösning på sina rekryteringsproblem. Nu jagas alla svenskar med ”tekniskt gehör” – från pokerproffs till frisörer. Efter tre månaders intensivutbildning hos Academy går de direkt till jobbet som programmerare på elteknikföretaget.
Svenska teknikföretag letar med ljus och lykta efter personal med rätt utbildning och kompetens. Bland dem finns Midroc Electro – ett av landets ledande elteknikföretag. Med kontor över hela landet utför de service och entreprenad inom elinstallation. Men företagets tillväxt hotas i dag av kompetensbristen inom it, och specifikt fastighetsautomation.
– Den delen av marknaden ökar hela tiden. Vi har haft en otrolig expansion, men det har varit svårt att hitta personer att anställa, säger Mikael Vestlund, vd för Midroc Electro.
Därför har företaget tagit ett nytt grepp för att hitta programmerare. Under tolv veckor intensivutbildas handplockade individer inom PLC-programmering med fokus på fastighetsautomation – och i vissa fall saknar eleverna helt erfarenhet inom teknikområdet.
Läs mer:
Arbetet leds av Academy. Deras utbildningar bygger på den amerikanska inlärningsmetodiken Accelerated Learning. Det innebär korta teoretiska pass som följs upp av praktiska övningar och ständig feedback. En mycket viktig del är dock rekryteringsprocessen.
Academy har insett att många svenskar ovetande besitter ”ett tekniskt gehör”, men av olika anledningar valde de en annan typ av utbildning. Det gäller inte minst kvinnor. Fyra av fem deltagare har en akademisk bakgrund – många har pluggat teknikutbildningar, men långt ifrån alla.
– Förmåga och driv är viktigare än de betyg man hade i grundskolan. Vi är mer intresserade av vad du gör i morgon än vad du gjorde i går. Vi blandar allt från pokerproffs till frisörer och jurister, säger Micael Holmström, vd för Academy.
Just nu pågår rekryteringen. Academys tester utvärderar allt från motivation till kognitiv, verbal, logisk och numerisk förmåga. I snitt är deras deltagare 28 år och 35 procent är kvinnor. Intresset för att snabbutbildas är stort. Enligt Academy har de alltid omkring 2 000 sökande när de släpper ett nytt program. Utbildningen skräddarsys av beställaren, vilket innebär att företaget vågar erbjuda tillsvidareanställningar.
– Vi garanterar att de här personerna kommer kunna utöva sina arbetsuppgifter från och med den första dagen de kommer ut på arbetsplatsen. Midroc har gått igenom exakt vad de ska kunna utföra, självständigt eller med stöd av en senior medarbetare. Universiteten får betalt för rumpor på stolarna – vi får bara betalt om vi lyckas leverera, säger Micael Holmström.
Läs mer:
Utbildningen startar i oktober. Efter tre månader kommer kursdeltagarna portioneras ut vid företagets kontor i Tranås, Örebro, Västerås, Borlänge, Umeå och Jönköping. Midroc Electros vd tror att den nya personalen kan bredda företaget, och branschen.
– Traditionellt har många kommit från installationsbranschen. Det här är ett sätt att få in nya medarbetare från ett annat håll än de som vi själva når vid en vanlig rekrytering. Det kan vara ett lyft för hela branschen att få in annan kunskap. Det blir spännande när vi kommer igång, och jag tror att det kommer bli mycket bra, säger Mikael Vestlund.
Så stor är kompetensbristen
I Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät anger 65 procent av arbetsgivarna att de har haft svårigheter att rekrytera personal.
Enligt IT&Telekomföretagen kommer det att saknas 60 000 personer med rätt it-kompetens om fyra år.
Kompetensbristen drivs av digitaliseringen, som bland annat påverkar fastighetsbranschen där smarta, uppkopplade byggnader blir allt vanligare.