Dataingenjören belönas med ett Skapapris: ”Kul när sakerna syns”
Dataingenjören Per-Erik Kristensson. Foto: Infobric Group
Foto: Infobric
En doldis träder fram ur skuggan. Dataingenjören Per-Erik Kristensson är van att jobba lite i bakgrunden och är inte helt förtjust i uppmärksamhet. Men hans insatser för företaget Infobric Group syns tydligt och har gjort skillnad. Därför belönas han nu med ett Skapapris.
Konstigt, men kul. Så sammanfattar mjukvaruutvecklaren och systemvetaren Per-Erik Kristensson beskedet att han utsetts till årets Skapapristagare till minne av innovatören Leffe Smith. Priset delas ut till en hjälte bakom kulissen som inte själv är entreprenör, men som ligger bakom framgångsrika projekt.
Per-Erik Kristensson är ganska sparsam med ord och berättar att han trivs bra med att inte synas. Men han gillar tanken bakom priset, nämligen att lyfta fram doldisars insatser.
– Det här är inget jag är van vid, men det är kul att sakerna jag gör syns. Det är roligare än att jag själv syns.
Foto: Infobric
Även om han håller en låg profil har hans insatser på Jönköpingsbaserade Infobric Group, som levererar mjukvarulösningar till byggbranschen, alltså inte gått obemärkt förbi. I nomineringen till priset lyfter företagets vd Dan Friberg fram att Per-Erik Kristensson har lagt grunden till många systemlösningar bakom företagets produkter.
– Per-Erik har en mycket bred teknisk kompetens och är en person som alltid ser till att djupdyka i sina processer. Han levererar alltid ett perfekt resultat utan att ta någon som helst plats eller med behov av bekräftelse. Han ser alltid till att ta sig tid för att hjälpa till och säkerställa att lösningen blir så bra som möjligt för bolaget och sina kollegor, skriver han i motiveringen.
Kristensson: ”Kan inte gömma sig om något går fel”
Annons
Per-Erik Kristensson blir en aning generad över beskrivningen, men han håller med om att kvalitet är viktigt.
– Jag försöker nog se till att göra saker bra och som funkar länge. Jag har mycket interna kontakter och man kan inte gömma sig om något går fel, säger han skämtsamt.
Efter avslutade studier till dataingenjör 2005 blev Per-Erik Kristensson en av de första som anställdes på det då nystartade företaget Infobric. Här satt han igång med utveckling av mjukvara till en elektronisk kortläsare för inpassering till byggarbetsplatser.
Den så kallade regboxen kom att bli viktig för företaget. När lagkravet på elektroniska personalliggare i byggbranschen kom 2016 strömmade många nya kunder till Infobric. Företaget, som numera tillhandahåller en mängd olika digitala tjänster och säkerhetssystem för byggsektorn, har expanderat rejält och har nu över 300 medarbetare i Norden och Storbritannien.
I takt med företagets tillväxt har Per-Erik Kristensson ägnat sig åt det mesta från mjukvaruutveckling och webbapplikationer till serverutveckling, integrering av system och dataanalyser. Han jobbar också med support och har mycket kontakt med kunder som byggjättarna Peab, Skanska och NCC. Inte sällan rycker han ut och löser stora och små problem som uppstår.
– Jag gillar att lösa problem. Det gör att man får lära sig saker hela tiden. Jag försöker också lösa saker utan att det blir för mycket byråkrati och planering.
Hobbyprojekt har resulterat i app för Sveriges Radio
Men hans vilja att utveckla nya saker och lösa utmanande problem stannar inte på jobbet. Ett flertal hobbyprojekt under kvällar och helger har exempelvis resulterat i en app för att träna glosor och en Windowsbaserad app för Sveriges Radios lyssnare.
– Jag är lite småbesatt och programmering är ett intresse som jag haft sedan jag fick min första dator. Hemma kan jag experimentera och testa ny teknik ganska vilt, och en del tar jag tillbaka till jobbet.
När Skapapriset delas ut får han också ta emot 100 000 kronor. Det innebär att Per-Erik Kristensson står inför sitt kanske största problem hittills. Han har nämligen ingen aning om vad pengarna ska användas till.
– Jag är lite snål av mig så jag vet inte vad jag ska göra faktiskt. Men jag ska köpa ett par skor för de jag har är väldigt dåliga. Men jag får väl kanske hitta på något mer också.
Fakta: Leffe Smith och Skapapriset
Namn: Per-Erik Kristensson
Ålder: 42
Bor: I Jönköping
Utbildning: Dataingenjörsutbildning vid högskolan i Jönköping
Yrke: Systemutvecklare vid Infobric Group.
Stiftelsen Skapa delar ut flera priser i olika kategorier. Ett är priset Skapa-förebild till minne av Leffe Smith. Tanken bakom priset är att lyfta fram dolda hjältar som gjort avgörande insatser för projekt med kommersiell framgång.
Ingenjören Leif ”Leffe” Smith (1961–2013) doktorerade vid Uppsala universitet, jobbade på Radi Medical Systems och startade även det egna företaget 4C Innovations. Han var med i utvecklingen av två innovationer, en sensor som mäter trycket i hjärtats kranskärl och en metod för att mäta alkoholpåverkan i utandningsluft. Hösten 2013 drabbades han av en obotlig sjukdom och avled kort därefter.