Karriär

Chefsexperten: ”Du behöver inte fejka”

Natasha Kavalic Foto: Fredrik Stehn

Problemet är inte brist på utbildning för ingenjörer som erbjuds chefstjänster, utan brist på tid att faktiskt gå dem. Och strunta i att fejka när du inte kan, tycker Sveriges Ingenjörers chefsexpert.

Publicerad

”Låtsas att du kan, tills du har lärt dig” var den amerikanska chefrådgivaren Anne Fishers tips till oerfarna, nya chefer. Ett råd som bygger på Fishers erfarenhet av att allt fler som utnämns till chefer inte får den utbildning och coachning som krävs för att redan från början vara rustad för sitt uppdrag. Det fick er läsare att bli rejält upprörda.

”Undrar vilken verksamhet som tål en chef som låtsas klara av sin roll?” kommenterar signaturen Per Spektiv. Signaturen Jonas håller med: ”En chef har ett stort förtroende och ska föregå med gott exempel som medarbetarna kan ta efter. Är chefen en stor bluff vad ska då medarbetarna kunna ta efter och jobba mot? Hoppas få chefer är så inkompetenta att de följer dessa råd!”

Sveriges Ingenjörers chefsexpert Natasha Kavalic håller inte med Anne Fisher om att en osäker chef ska ”fejka tills hen kan”.

- Nej, var ärlig och öppen. Det är klart du inte ska prata med dina medarbetare om att du känner dig osäker i din nya roll och skapa en onödig oro. Men det betyder å andra sidan inte heller att du ska spela säkrare och tuffare än du egentligen är, säger Kavalic.

- Det är sällan en chef måste fatta väldigt snabba beslut. Säg ”Det här är en ny utmaning för mig och jag behöver titta närmare på det här innan jag fattar beslut. Vi kan diskutera vidare i morgon, när jag har hunnit fundera på saken”.

Natasha Kavalic tycker inte att det blivit vanligare att chefer inte erbjuds utbildningen de behöver för att klara sitt jobb. Däremot finns det ett annat problem som kan stoppa kompetenshöjning bland svenska ingenjörschefer:

- Tidsbristen. I våra undersökningar och kontakter med medlemmar är det vad chefer larmar om, att de drunknar i administrativa uppgifter. Det stämmer också väl överens med anledningarna som lämnas vid avhopp från våra egna chefsutbildningar och seminarier, huvudorsaken är just att annat kommit emellan. Tiden räcker inte, säger Natasha Kavalic.

Hennes viktigaste råd till dig som fått erbjudande om att bli chef är att ställa krav.

- Se till att förutsättningarna finns för att göra ett bra jobb. Ställ frågor och kräv både tid och möjlighet till utbildning redan inför du tackar ja till erbjudandet.

Om du känner behov av ytterligare stöd för att växa i din nya roll, var drivande och skaffa dig en mentor, råder Kavalic.

Men framförallt: Fejka inte. Ta dig istället en rejäl funderare på vad som är viktigt för dig som chef, vad du vill ska vara ledstjärnor i ditt ledarskap. Med den tryggheten kommer du långt.

- Tänk på att det här är en ny rock du har att fylla som kanske är lite stor i början, men att det räcker långt att tro på sig själv.

Chefsexpertens tips för blivande och nya chefer

  • Ställ krav på tid och resurser för utbildning – innan du tackar ja.
  • Skärskåda ditt ledarskap. Hur vill du vara som chef, vad är viktigast för dig? En tydlig och transparent ledare behöver inte fejka för att få medarbetarna med sig.
  • Skaffa dig en mentor. Välj någon du ser upp till och var inte rädd att fråga.
  • Nätverka. Välj helst att delta i eller skapa ett nätverk med chefer utanför din egen arbetsplats. Gärna en lite mindre grupp där ni kan bolla era frågeställningar öppet och ärligt.
  • Be om betänketid. Känner du dig osäker på vad du bör besluta, ställ följdfrågor och be att få återkomma.