Karriär
Chefen tjänar mindre än du tror
Det lönar sig dåligt att vara chef. – De flesta har inte de fantasilöner som det brukar handla om. Vi vill lyfta fram den vanliga chefen, säger Annika Elias, ordförande för chefsorganisationen Ledarna, som har gjort statistiken.
Samtidigt som tv rapporterar om groteska chefslöner, publicerar Ledarna sin rapport om vad vanliga svenska chefer tjänar. Medianlönen ligger på 38 000 kronor.
– Vi vill lyfta fram att det fortfarande är ganska låga löner. Börscheferna utgör mindre än 0,5 promille av alla chefer, säger Annika Elias.
Man kunde kanske tro att det är lönedrivande att ha många underställda. Men ju fler desto sämre betalt för första linjens chefer, särskilt inom kvinnodominerade branscher. Det som gäller är att ha makt över ekonomin, det är då man tjänar pengar.
Sextio procent av landets cirka 500 000 chefer är linjechefer. Ledarskap är inget som belönas. Annika Elias budskap till arbetsgivarna är klart:
– Om ni vill attrahera och behålla de duktiga cheferna måste de få känna att de blir belönade för att de är bra chefer.
Det finns en koppling mellan vilken titel chefen har och lönen. Det är därför det är så viktigt att kallas direktör i toppskiktet. Liksom för arbetsgivaren att undvika ord som chef i titeln, för att hålla lönen nere.
– Det är inget problem att de som har chefsjobb har bra betalt, utan att de har så dåligt betalt i botten, säger Annika Elias.
Det bekymrar henne att lönegapet mellan manliga och kvinnliga chefer är lika stort som vid förra mätningen för ett år sedan, 1?700 kronor. Vissa kan tycka att det är en struntsumma att bråka om.
– Men man kan ställa sig frågan varför det ska vara någon skillnad alls. Det är dags att utplåna den. Arbetsgivarna kommer att förlora bra kompetens om de fortsätter att ge tjejer sämre betalt.
Ett annat irritationsmoment är att lönegapet mellan offentligt och privat anställda chefer ökar, efter att så sakteliga ha krympt i många år. Förra året var skillnaden 1 600 kronor, nu är den 2 200.
– Det bryter en bra trend. Det finns en stor risk att den offentliga sektorn inte kommer att kunna attrahera nya chefer.
Ledarnas undersökning gäller samtliga svenska chefer, 500 000 stycken, inte bara medlemmarna i Ledarna, sista kvartalet 2011. I lönebegreppet ingår även rörlig lön och värdet av naturaförmåner. Rörliga löneförmåner har blivit vanligare, en utveckling som Annika Elias gläds åt.
– Det handlar om att själv kunna påverka för att få den belöning som gör mest nytta.
Vad ska en chef göra för att få bättre betalt?
– Byta jobb är bästa sättet.
Men om jag inte vill?
– Pressa arbetsgivaren att sätta mål för dig. Kräv att få besked om vilka resultat du ska prestera och hur de ska mätas. Begär högre lön om det visar sig att du är en bra chef, till exempel genom att sjukfrånvaron är låg, säger Annika Elias.
Hon rekommenderar också chefen att fundera över möjligheterna att utveckla sin chefsroll och bidra mer, för att kräva högre lön.
– Bara sitt inte kvar och känn dig missnöjd och maktlös!