Karriär
Chefen som är full av energi
Jenny Larsson har ett omväxlande jobb: ibland i blåställ, ibland på en scen och ibland på Vattenfalls kontor. Foto: Jörgen Appelgren
Civilingenjören Jenny Larsson har aldrig velat jobba med något annat än energi. Hon vill också att fler kvinnor ska söka sig till och trivas i branschen – ett arbete hon blivit prisbelönad för.
Jenny Larsson är chef för Vattenfalls svenska värmeverksamhet. Vägen dit började 1998, då hon som nyutexaminerad ingenjör blev trainee på Vattenfall.
Fast egentligen började den ännu tidigare.
– Jag fick tidigt ett starkt miljöintresse som väcktes av Tjernobylolyckan, eftersom trakten kring Gävle där jag bodde drabbades hårt. Efter att jag utbildat mig till civilingenjör med inriktning på miljö- och vattenteknik föll det sig naturligt att söka mig till den största aktören inom energiområdet.
Som affärsområdesansvarig har hon ett mycket omväxlande jobb; ibland står hon på scen på en konferens om energins framtidsfrågor, ibland går hon i blåställ tillsammans med medarbetare och kollar ventiler i en distributionstunnel. Däremellan är det mängder av möten med kunder, ledning och personal.
– Jag älskar variationen i jobbet och trivs i alla sammanhang. Allra mest inspirerad blir jag dock helt klart av samtal med kund eller fältbesök med medarbetare. För mig är det de två viktiga ändarna i en kedja – en kund som önskar en hållbar lösning och medarbetaren som får det att hända.
Även hållbarhet på det sociala planet ligger Jenny Larsson varmt om hjärtat. Hon är en stark förespråkare för jämställdhet och mångfald inom energibranschen, både i rekrytering och i det dagliga arbetet. I slutet av 2016 fick hon det nyinstiftade priset Årets kraftkvinna för sitt arbete med att lyfta fram jämställdhetsfrågan.
– Det är en fråga där engagemanget har vuxit fram hos mig. Min människosyn är att se till kompetens och naturligt ledarskap hos andra, oavsett vilka de är. Med tiden blev jag mer och mer medveten om att jämställdheten inte är tillfredsställande inom energibranschen. Jag har försökt inspirera genom att vara mentor och coach, att vara ute och föreläsa och att ställa frågor till mina kolleger om hur de har det med jämställdheten, säger Jenny Larsson.
Verktygen för att få fler kvinnor att komma in – och stanna – i branschen är, som hon ser det, att väcka intresse hos unga, att rekrytera bredare och att synliggöra de kvinnor som redan finns. För Jenny Larsson finns ingen mer spännande bransch.
– Energibranschen har stor påverkan på vårt samhälle. Att vi lyckas med omställning i branschen är avgörande för att klara klimatutmaningen. Branschen har också hög förändringstakt med nya innovationer och nya förväntningar från kunder. De vill till exempel kunna vara med och bidra med sin överskottsvärme eller solel, och då krävs att vi kan ta emot det.
Att locka fler kvinnor att jobba med energi må grunda sig i en människosyn om det självklara i jämställdhet och mångfald. Men Jenny Larsson poängterar också att det är affärsmässigt smart.
– Som affärsområdeschef ser jag tydligt att jämställda grupper med mångfald presterar bättre. Det här handlar inte om en ”god sak”, utan dessa grupper speglar kundbasen bättre, och gör bättre affärer. Så är det.
Började karriären på Vattenfall som trainee
Namn: Jenny Larsson.
Ålder: 43 år.
Bor: Sigtuna.
Utbildning: Civilingenjör med inriktning miljö- och vattenteknik vid Uppsala universitet, tekniska högskolan, 1997.
Yrkesbakgrund: Började som trainee på Vattenfall 1998. Har haft ett antal olika jobb inom företaget, senast som vd för Gotlands Energi AB (ett bolag delägt av Vattenfall och Region Gotland).
Jobbar i dag: Chef för Vattenfalls svenska värmeverksamhet sedan 2015.
Uppdrag: Styrelseordförande i Västerbergslagens Energi och Gotlands Energi. Nyligen utsedd av regeringen till ledamot i Energimyndighetens energiutvecklingsnämnd som bland annat beslutar om statligt stöd till energiforskning.