Karriär
Chefen nöjd med lott och lön
"De förtjänar sin höga lön", säger Natasha Kavalic, ansvarig för chefsverksamhet på Sveriges Ingenjörer, som just har presenterat den nya lönestatistiken. Foto: Fredrik Stehn
Det lönar sig stort för ingenjörschefer att jobba i privata företag. Det visar ny cheflönestatistik. - Arbetsgivarna i den offentliga sektorn måste vårda sina duktiga chefer om de vill behålla dem, säger Sveriges Ingenjörers chefsansvariga, Natasha Kavalic.
Ingenjörscheferna tjänar mycket mer än genomsnittschefen. Medellönen för en ingenjörschef i ett privat företag är 59 000 kronor. Medianlönen är 53 700 kronor, enligt färsk statistik från Sveriges Ingenjörer. Det kan jämföras med den "vanliga" chefen som tjänar 38 500, enligt Ledarnas statistik.
Den ingenjör som är chef i den offentliga sektorn får nöja sig med medellönen 47 500 kronor. Det har alltid varit en stor löneskillnad mellan privat och offentlig sektor.
Men nu får de offentliga arbetsgivarna passa sig, om de ska vara med och slåss om resurserna när en stor chefskader går i pension.
- De privatanställda kanske finns i mer konkurrensutsatta miljöer, som kan motivera löneskillnaden. Men om den offentliga sektorn vill behålla och locka till sig kunniga chefer måste de kunna möta dem med bättre löner och attraktiva villkor, säger Natasha Kavalic.
Ingenjörscheferna är högutbildade akademiker. De har stort budgetansvar liksom stort personalansvar och det är akademiker de leder.
- De förtjänar sin höga lön, säger Natasha Kavalic, ansvarig för chefsverksamheten på Sveriges Ingenjörer, som just har presenterat den nya lönestatistiken.
Som timlön betraktad är den kanske inte imponerande, ingenjörscheferna jobbar mycket och tar med sig arbete och ansvar hem. Natasha Kavalic säger att de är ambitiösa personer också när det gäller kompetensutveckling, som de ser till att få. Ingenjörscheferna är också ganska nöjda med sin befattning som sådan, kvinnor är något mindre nöjda än män. Det är också kvinnor som är mest benägna att flytta på sig. Och flytta på sig ska man göra om man vill ha det riktigt stora lönelyftet, säger Natasha Kavalic.
- Inte nödvändigtvis att du byter arbetsplats, det funkar även inom företaget eller koncernen. Det är alltid berikande; du breddar din kompetens och utvecklas.
31 procent av de tillfrågade cheferna tycker att de till stor del kompenseras tillräckligt med lön och förmåner, 48 procent att det är till viss del.
- Det kan man tolka som att det krävs en fortsatt hög lönenivå för att man ska kunna fortsätta att göra samma insats, säger Natasha Kavalic.
Så nöjda är ingenjörscheferna
Medellön privat sektor: 59 000
Medellön offentlig sektor: 47 600
Medianlön privat sektor: 53 700
Medianlön offentlig sektor: 45 300
53 procent hinner till viss del göra sitt jobb
33 procent hinner till stor del göra sitt jobb
48 procent tycker sig till viss del få tillräcklig kompensation (lön och förmåner)
31 procent tycker sig till stor del få tillräcklig kompensation (lön och förmåner)