Karriär

Åtta av tio chefer siktar uppåt i karriären

Det finns, enligt undersökningen, ett stort missnöje med tidstjuven administration. Cheferna vill hålla på med det de är satta till att göra, att leda och utveckla medarbetare och verksamhet. Foto: Colourbox
Administration är en stor tidstjuv.
Natasha Kavalic.

Ingenjörer trivs med att vara chef. Och de vill fortsätta att göra karriär, både kvinnor och män. – Roligt och överraskande att det är så många som vill ta nästa chefskliv, tycker Natasha Kavalic, ansvarig för chefsservice på Sveriges Ingenjörer.

Publicerad

Nästan alla ingenjörschefer som kan styra sin arbetssituation är nöjda. Och drygt åtta av tio svarar i premiäromgången av Chefsbarometern som Sveriges Ingenjörer gjort att de har den möjligheten. Åtta av tio skulle också ha valt chefsjobbet, om de från början hade ­vetat vad jobbet innebär.

– Vi värnar om den här gruppen. Chefens arbetsmiljö är viktig för alla medarbetare, de trivs om chefen gör det, säger Natasha Kavalic, verksamhetsutvecklare och ansvarig för Sveriges Ingenjörers chefsservice.

Hon gläds åt att ingenjörs­cheferna trivs med sitt jobb så pass att åtta av tio vill gå vidare i karriären, av de rätta skälen.

– De är intresserade av att utveckla affären och tekniken och har samtidigt en vilja och lust att utveckla människor. Det är ingenjörernas styrka, säger Natasha Kavalic.

Men det är inte karriär till varje pris. En del av de chefer som inte vill avancera är nöjda med den chefsposition de har. Men andra svarar att de inte är beredda att offra sitt privatliv i den omfattning som skulle krävas.

– De flesta tycker att det går bra att ­balansera privat- och arbetsliv. Men gräver vi djupare ser vi att de som befinner sig mitt i livet har stora krav från både familjen och ett ansvarsfullt chefsuppdrag, så nog finns det utmaningar för oss, säger Natasha Kavalic.

Förbundet vill gärna stödja ingenjörscheferna, framför allt genom att medverka till att bygga upp nätverk.

– Många chefer känner sig ensamma. I synnerhet kvinnliga ingenjörschefer i väldigt mansdominerade sammanhang kan behöva bolla problem som dyker upp, säger Natasha Kavalic.

Och fastän så många som 3 av 4 generellt sett är nöjda med sin arbetssituation, önskar de sig stöd, speciellt från närmsta chefen, men också i form av coacher och mentorer.

Av undersökningen framgår att det finns ett utbrett missnöje med tidstjuven administration. Cheferna vill hålla på med det de är satta till att göra, nämligen att leda och utveckla medarbetare och verksamhet, och tycker inte att deras kapacitet används på bästa sätt. Mindre administration skulle ge ett ökat välmående.

– Förut fanns det personer avsatta för de administrativa uppgifterna. Nu skär man ner på stabsfunktioner och lägger ansvaret på cheferna. Det är ett växande problem, säger Natasha Kavalic.

Sex av tio i undersökningen anser att de har mandat för de uppgifter de ansvarar för. Men om man vänder på det är det så många som fyra av tio som inte har det.

– Ofta tror man att man har mandatet och har man inte det tänker man att det löser sig med tiden. Men det är en av de största stressfaktorerna att inte ha ett tydligt avgränsat uppdrag och att man ska föreverkliga mycket med begränsade resurser. När du har skrivit på ditt anställningsavtal är det svårare att justera och ställa krav. Vi uppmuntrar därför cheferna att höra av sig till oss innan de tackar ja till ett chefsuppdrag.

Det här är första gången förbundet gör en djupdykning i frågor som rör ingenjörschefernas jobb och karriär, men inte den sista.

– Vi tänker fortsätta att följa cheferna för att ha koll på hur de har det, säger Natasha Kavalic.

Chefsstatistik

Många ingenjörer väljer att någon gång bli chef. Av Sveriges Ingenjörers medlemmar är ungefär var femte, eller 20 000 personer, chef, av dem är 23 procent kvinnor.

Var tredje chef är under 40, 38 procent mellan 40 och 49 år, 30 procent 50 år och äldre. De flesta jobbar inom den privat sektor.