Karriär

Analytikern: Här är det nya arbetslivet

Även de som har en anställning kommer i växande omfattning att ha projekt vid sidan av, i takt med att fler matchningstjänster erbjuds. Det spår Thomas Nyberg, vice vd på Insightlab, som ägnar sig åt omvärldsbevakning inom hr och ledarskap. Foto: Jörgen Appelgren

Allt fler försörjer sig på en parallell arbetsmarknad. ”Det kommer att behövas branschöverenskommelser och ny lagstiftning för arbetsvillkoren”, säger Thomas Nyberg på analysföretaget Insightlab.

Publicerad

Tillsvidareanställning är fort­farande vanligast, så jobbar 80 procent. Men en fragmenterad arbetsmarknad växer fram. Tillfälligt anställda, egenföretagare, egenanställda och kombinatörer, som varvar korta anställningar med frilansuppdrag. En grupp som ökar stort är mikrotjänsterna, tillfälliga uppdrag via online-platt­formar. Företeelsen kallas delningsekonomi eller gig-ekonomi, efter amerikansk musikerslang för spelning.

Thomas Nyberg säger hellre match­ningsekonomi.

– Här matchas kompetens med behov. Spannet går från gräsklippning hos grannen till it-konsulter som har upptäckt att de kan tjäna dubbelt så mycket på att lämna sitt fasta jobb, säger Thomas Nyberg. Han är vice vd och grundare av Insightlab, som ägnar sig åt omvärldsbevakning inom hr och ledarskap.

Gig-ekonomin innefattar två marknader:

1. Privatpersoner som ”gigar” åt varandra för en billig penning.

2. Den välbetalda företagsmarknaden.

Det återspeglar de två olika grupperna som agerar. Den ena består av dem som blivit över på arbetsmarknaden, yngre som inte har kommit in på den och pensionärer som har lämnat den, men vill ha uppdrag.

Den andra gruppen är mer livsstils- och värderingsstyrd. Personer som vet att de sitter på eftertraktad kompetens och inte vill vara inlåsta hos en arbetsgivare, där de bara får göra det de tycker är intressant en liten del av arbetstiden.

Thomas Nyberg varnar för att glorifiera det fria gigandet alltför mycket, det är hård konkurrens och press att ständigt vara tillgänglig.

– Tittar man på arbetsrätten är den stora diskussionen i USA inte hur man skapar en fungerande arbetsrätt för de kvalificerade, utan hur vi kan säkra en miniminivå för dem som tar de enklare uppdragen. De står säkerligen utanför alla former av fackliga avtal.

Branscherna börjar luckras upp. Thomas Nyberg nämner som exempel en amerikansk dejtingsajt. Utöver att matcha kärlekspar har de börjat para ihop uppdragsgivare och uppdragstagare på en parallell sajt. Den digitala tekniken skyndar på utvecklingen.

– Jag tror att utvecklingen är svår att stoppa. Instrumenten i dagens lagstiftning känns ganska trubbiga, de är inte anpassade för det här. Vi kommer att behöva titta på villkoren, när det inte råder ett vanligt arbetsgivar-arbetstagarförhållande.

När arbetsgivarna som är Insight­labs kunder får frågan varför antalet tillfälligt anställda ökar svarar bara 15 procent att de vill sänka de fasta kostnaderna. Majoriteten, 71 procent, svarar att det är behovet av flexibilitet. Omvärlden förändras så snabbt, det behövs personal av olika typer vid olika tillfällen i olika omfattning.

En stor utmaning för arbetsgivare i dag är att hitta den kvalificerade arbetskraften, säger Thomas Nyberg. Förr räckte det med en platsannons i dagstidningen eller på arbetsförmedlingen, man utgick från att man skulle få träff.

– Många arbetsgivare tycker att det är en svår nöt att knäcka. Linkedin känner alla till numera, men de som är mest eftertraktade där är så uppvaktade att de stänger ner.

Den informella arbetsmarknaden kommer fortsätta att växa, tror Thomas Nyberg. Det blir fler egenanställda och fler kommer att ha projekt vid sidan av sin anställning i takt med att fler matchningstjänster erbjuds. Han tror att det kommer att uppstå en ny yrkeskategori, talangagenter för kvalificerade tjänster.

– Vi är inte där än, men om två år finns det säkert nischade matchningsplattformar där du kan hitta specialister.

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

20 procent arbetar i ”parallellspåret”

Taxitjänsten Uber och uthyrnings­tjänsten Airbnb är exempel på en informell parallell arbetsmarknad där konsumenter erbjuder sina tjänster till andra privatpersoner.

  • Frilans/egenföretagare.
  • Egenanställda. Jobbar som egenföretagare men utan F-skattsedel. Anställda i företag, som tar hand om fakturor och skatt.
  • lnhyrd personal. Största gruppen bemanningsanställda är konsulter på de stora industriföretagen.
  • Projektanställda.
  • Intermittent anställning. Behovsanställningar, timanställningar, sms-anställningar. Arbetsgivaren är inte skyldig att erbjuda regelbundet arbete. Till exempel säsongsarbete inom turism och jordbruk.
  • Crowdworkers. Folkentreprenad, med ett svenskt begrepp. Anställning i tio minuter för små, dåligt betalda digitala arbetsuppgifter. Till exempel skriva av uppgifter från inskannade kvitton. Sedan är du inte anställd längre. Totalt oreglerad arbetsmarknad.
  • Royalty- eller innehållsskapare. Här hittar vi till exempel Youtube-stjärnor, som tjänar miljoner på att visa vidoklipp på hur de spelar datorspel.
  • Distansarbetare. Arbets- eller anställningsform där arbetet utförs på valfri plats på valfri tid med stöd av modern teknik. Används främst av egenföretagare och egenanställda, framför allt i kreativa branscher.
  • Personalkooperativ. De anställda är också ägare av verksamheten. Förskolor, kommunikationsbyråer, arkitektkontor bland annat.
  • Hybrider mellan olika former. Kombinatörer är en växande grupp som växlar mellan korta anställningar och egna uppdrag.