SAMHÄLLE

Fem personer har omkommit i olyckan med bygghissen i Sundbyberg

En bygghiss rasade från hög höjd i Sundbyberg under måndagen. Arkivbild.

Nu stoppas tillfälligt alla bygghissar på byggarbetsplatser i Stockholm. Statens haverikommission har beslutat att inleda en haveriutredning.

Publicerad Senast uppdaterad

Olyckan i Sundbyberg norr om Stockholm inträffade under måndagen. En hiss vid bygget av Ursviks torn rasade från hög höjd.

På tisdagsförmiddagen meddelade Åklagarmyndigheten att fem personer omkom i hissolyckan.

Det pågår en förundersökningen om arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

– Det här är en allvarlig händelse som vi nu utreder. Fem personer har konstaterats avlidna. Arbetet med att säkerställa identiteten på de avlidna pågår, samtidigt som kontakt med anhöriga tas. Den tekniska undersökningen fortsätter och Statens haverikommission arbetar på platsen, säger senior åklagare Gunnar Jonasson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, i ett pressmeddelande.

Nu stoppar arbetsgivarna alla bygghissar på byggen i Stockholm från att användas tillfälligt i cirka tre dagar, rapporterar Tv4.

– Det är en maskin som finns på många av våra arbetsplatser i hela Stockholm. Och det finns ett kontrollorgan för att det här inte ska behöva inträffa, säger Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads i region Stockholm-Gotland.

Byggbolaget: Vi bistår utredningarna

Huvudentreprenören på byggarbetsplatsen säger på en pressträff att det är okänt vad som orsakade kraschen.

– Vi gör nu allt vi kan för att bistå i de här utredningarna för att få klarhet i vad som hänt, säger Patrik Toresäter, vd på byggföretaget Andersson Company.

Toresäter säger att de omkomna personerna var anställda av en underentreprenör.

– Vi har inga egna anställda yrkesarbetare. Vi är huvudentreprenör och som huvudentreprenör är vi ansvariga för säkerheten och arbetsplatsen som helhet, säger han.

Toresäter vill inte svara på detaljfrågor om den aktuella hissen men förklarar att han "utgår från att den varit besiktigad".

Andersson Company har tidigare kritiserats flera gånger för brister i säkerheten av Arbetsmiljöverket, rapporterar Svenska Dagbladet. Bland annat gäller det en händelse 2013 då en arbetare föll ned i en schaktöppning.

Patrik Toresäter säger på pressträffen att det "tyvärr händer olyckor i branschen".

– Jag anser inte att Andersson Company är mer drabbat än någon annan.

Byggarbetsplatsen är stängd och det pågår inget arbete där just nu.

Hissen från svenska Alimak

Hissen är tillverkad av svenska företaget Alimak, modellen heter Alimak Scando 650 och är avsedd för 10 till 15 personer. Den var installerad av ett annat företag än Alimak.

Händelsen kommer att utredas av Statens Haverikommission (SHK) som haft utredare på plats både under måndagen och tisdagen.

– Vi undersöker platsen och dokumenterar och pratar med folk. Hissanordningen kommer att flyttas från platsen och då kommer vi att kunna undersöka den närmare under bättre förhållanden, säger Jonas Bäckstrand, utredningsordförande och ställföreträdande generaldirektör.

Haverikommissionen kommer att prata med berörda för att få information om exempelvis arbetssätt, utbildning, vilka regler och instruktioner man haft och hur säkerhetsarbetet sett ut.

– Dels för att hitta var någonstans det har fallerat, men framför allt för att hitta förbättringsåtgärder för branschen, säger Bäckstrand.

Hur lång tid tar en sådan här utredning?

– Det vanliga är att det tar tio-elva månader. När vi är färdiga kommer vi att publicera en rapport som blir offentlig.

Ministern: Viktigt att utreds ordentligt

Biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) sa på tisdagsmorgonen att hon följer händelsen nära:

– Mina tankar går såklart till de drabbade och de anhöriga. Än så länge finns det inte så mycket information. Vi vet att det här fruktansvärda har hänt.

– Det viktiga nu är att det utreds ordentligt hur det här kunde inträffa. För att vi ska kunna undvika att liknande saker händer igen.

Finns det något generellt att säga kring byggarbetsplatser och ansvar när det kommer till saker som säkerhet?

– Just byggbranschen är en bransch där, sett till statistiken i arbetslivet, vi ser störst andel döda och skadade. Det gör ju såklart att vi behöver titta extra noga på branschen och alla entreprenörsled och hur arbetet är organiserat. För att se om det finns saker att göra för att uppnå den nollvisionen regeringen arbetar efter, säger Paulina Brandberg och lägger till att hon inte vill spekulera specifikt kring olyckan i Sundbyberg.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.