INNOVATION

Forskarens galna experiment: Leva under vattnet – i 100 dagar

Bilden visar forskaren Joseph Dituri med dykarcyklop.
Forskaren Joseph Dituri är inte rädd för djupa vatten.

Han lider inte av klaustrofobi - och är inte rädd för djupa vatten. Och klarar Joseph Dituri av att vara 100 dagar i en trycksatt kammare på havets botten kan hans forskning kanske hjälpa oss att förstå hur människan kan leva längre.

Publicerad Senast uppdaterad

Han kallar sig "Dr Deepsea", och genomgår just nu en prövning som förmodligen fått de flesta av oss att vika ner oss. Under drygt tre månaders tid, eller 100 dagar, ska forskaren Joseph Dituri genomföra ett vetenskapligt experiment där han vill ta reda på hur människan påverkas av att befinna sig under vatten en längre period.

Vill knäcka Guinness världsrekord

Tisdag den 28 februari installerade Joseph Dituri sig en trycksatt kammare med två mindre rum på cirka 2,4 meter vardera. Kammaren ligger på drygt 6,7 meters djup i en lagun vid Key Largo i Florida, USA.

Hans mål är dels att slå det nuvarande rekordet från Guinness rekordbok på 73 dagar under vatten. Men Joseph Dituri, som har doktorerat i biomedicinsk teknik, har också ett betydligt viktigare uppdrag: Att undersöka långtidseffekten av att vara i en trycksatt miljö.

I en färsk intervju med amerikanska NPR, gjord från kammaren på botten, nämner Joseph Dituri att tidigare forskning visar att trycksatta miljöer kan ha en positiv effekt på antalet stamceller i kroppen, samt längden på kromosomernas ändar, de så kallade telomererna.

Kontroller med hjälp av ai-teknik

Bilden visar docenten Joseph Dituri med sin doktorshatt.
Joseph Dituri, forskare.

Vid varje celldelning blir telomererna kortare och kortare, vilket bidrar till cellens åldrande. Att hitta sätt för att i stället förlänga kromosomernas ändar, skulle kunna vara en viktig upptäckt för att skjuta upp människors åldrande.

Accelererades den mystiska rymdstenen av vätgas?

Dituri ska genomgå regelbundna fysiologiska undersökningar för att samla in data om hur hans kropp påverkas under vistelsen. Kontrollerna ska övervakas av läkare med kompetens inom behandlingar som sker under förhöjt tryck, hyperbara behandlingar.

Joseph Dituri ska bland annat använda sig nyutvecklad ai-teknik för att analysera hans hälsovärden, så att skräddarsydd medicinering kan sättas in snabbt om måendet försämras.

– I forskningen kommer vi bland annat titta på hur människors liv skulle kunna förlängas, samt hur man tar fram bättre verktyg för att förbättra sin hälsa. Det kommer att bli toppen, säger han till NPR.

– Jag är säker på att organismer som lever djupt under vattnet kan bära på botemedel till många sjukdomar som vi människor drabbas av, säger han i ett pressmeddelande.

Svåraste utmaningen: Klara av ensamheten på botten

Innan Joseph Dituri blev forskare och docent, var han anställd i USA:s flotta som dykofficer. Även om Dituri har stor vana av att vistas under vatten långa tider, tror han ändå att det kommer att bli svårt att mäkta med ensamheten nere på botten – och att klara sig utan solljuset på ytan.

– Även jag kommer att ha besökare så befinner jag mig mer eller mindre i en fängelsecell. Jag kan ta mig ur boxen och simma runt, men jag måste klättra in igen sedan, och det är inget solljus som når dit, säger han.



✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.