De kräver att laddning av verktyg standardiseras: ”Måste till en förändring”
Det går inte att kombinera ett batteri från till exempel Dewalt med ett verktyg från någon annan tillverkare – vilket Villaägarna vill ändra på.Jeppe Gustafsson/Shutterstock
Det är tekniskt möjligt att kräva att batterier och laddare ska funka för el- och trädgårdsverktyg från olika tillverkare, enligt en ny svensk rapport. Nu agerar Villaägarna för att EU ska gå samma väg med eldrivna verktyg och maskiner som redan har skett med mobilladdare.
De flesta större tillverkarna av batteridrivna verktyg och trädgårdsmaskiner har egenutvecklade batterier och laddare. Det går inte att använda ett batteri från till exempel Bosch till en skruvdragare från Dewalt. Undantagen är Bosch och Metabo som har skapat batteriallianser där det inom respektive allians går att kombinera batteri, laddare och verktyg från olika tillverkerare.
Inlåsningseffekten som detta innebär för konsumenten har fått intresseorganisationen Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg att reagera.
Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas Riksförbund.Patrik Odemalm
– Jag började fundera på detta utifrån standardiseringen av laddare till mobiltelefoner och liknande produkter. Borde man inte kunna göra så även för el- och trädgårdsverktyg? Har man väl börjat köpa maskiner från ett märke så blir man inlåst. Det innebär en konkurrensbegränsning, säger han till Ny Teknik, och tillägger att det även är miljö- och resursfråga.
Mobilladdare redan standardiserade
Han beställde därför en rapport av konsultföretaget Etteplan som konstaterar att det är tekniskt möjligt att standardisera åtminstone laddaren, och uppnå interoperabilitet i övrigt. Olika batteriers krav på laddström och -spänning kan lösas med “intelligens” i en laddare, vilket är viktigt av säkerhetsskäl. Beroende på vilket teknikspår man väljer kan en mer avancerad och framtidssäkrad laddare anpassad för större spännings- och strömintervall konstrueras, vilket dock innebär att den blir dyrare.
Från slutet av 2024 måste mobiltelefoner, surfplattor och digitalkameror som säljs inom EU utrustas med en laddport av USB C-typ. Lagstiftningen har dock tagit lång tid att få på plats. Det startade redan 2009 med hopp om att tillverkarna frivilligt skulle komma överens om en standard, men slutade med hård lagstiftning. Villaägarna vill att samma sak ska gälla för batteridrivna el- och trädgårdsverktyg.
Enligt rapporten pågår inget liknande arbete för el- och trädgårdsverktyg, så Villaägarna har en potentiellt lång resa framför sig. Ulf Stenbergs förhoppning är att starta ett medborgarinitiativ inom EU, med hjälp av den överliggande organisationen som samlar europeiska motsvarigheter till Villaägarna. Ett sådant initiativ kräver en miljon undertecknare.
– I så fall blir det en utfrågning i EU-parlamentet som därefter ska diskutera frågan. Sen ska EU-kommissionen granska initiativet och bestämma hur den ska agera. Därefter ska parlamentet utvärdera vad kommissionen har gjort, säger Ulf Stenberg.
Chansning
Han har inte hört talas om några andra som driver frågan och medger att det är något av en chansning.
– Det kan ju vara så att man är ensam om att tycka något är intressant. Detta är ett sätt att väcka intresse för frågan. Men potentialen till sänkta kostnader och minskad miljöpåverkan är oerhört stor, så det årligen säljs sådana här maskiner till ett värde av 300 miljarder kronor i världen, säger Ulf Stenberg.
Riskerar en standardisering att hämma utvecklingen av tekniken?
– Jag är inte teknisk expert. Men som jag förstår av rapporten så går det att få till en framtidssäkrad lösning, även om den kanske kräver lite fler och dyrare komponenter. Det låter sig göras, men till en något högre kostnad, säger han.
Ulf Stenberg tycker att det är dags att förändra den nuvarande situationen, och ska under hösten sondera intresset hos systerorganisationerna i Europa.
Annons
– Det måste till en förändring. Man får inte klamra sig fast vid det som finns idag.
Makita: "För stora och stolta"
Ny Teknik skrev nyligen om utvecklingen av batterier för elverktyg. Den svenska representanten för Makita, Magnus Eklund, svarade så här på frågan om han trodde att Makitas batterier skulle gå att använda till maskiner från andra tillverkare.
– Jag har svårt att tro att vi går med i någon allians. Vi är alldeles för stora och stolta och kör vårt eget race.
Elverktyg används i betydligt mindre frekvent än till exempel mobiltelefoner. Det innebär att batterier kan bli liggande lång tid utan att energilagringskapaciteten används. Det finns undersökningar som visar att den genomsnittliga skruvdragaren endast används mellan 12 och 15 minuter under sin livstid, vilket Rachel Botsman, författare till boken The Rise of Collaborative Consumption, sa vid en Tedx-föreläsning 2010.