Innovation De gör mat av fågelfjädrar I Sverige föddes 98 miljoner kycklingar upp 2016. Fjädrarna plockas av maskinellt efter slakt, men slängs i de flesta fall sedan. I Europa handlar det om över 3 miljoner ton fjädrar varje år. Foto: Stefan Mattsson / AB / IBL Forskare vid Lunds tekniska högskola och det avknoppade företaget Bioextrax har utvecklat en metod att bryta ned proteiner i fågelfjädrar. Foto: Kennet Ruona Mohammed Ibrahim visar två behållare, den vänstra där fjädrarna har brutits ned och den högra där de förbehandlas med vatten och salt. Foto: Kennet Ruona Kasserade fjädrar kan bli mat, utan att för den delen vara svårtuggade. Nu vill Lundaforskare ta sin metod till foderindustrin. Anna Orring Publicerad 26 sep 2017 kl 10.56 Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post Annons I dag slängs det mesta av fjädrarna från fågelindustrin. Därmed dumpas också en stor mängd proteiner, som i stället kunde komma till nytta. I hela Europa handlar det varje år om över tre miljoner ton fjädrar. Logga in här Prova Ny Teknik – 149 kr för tre månader Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier, premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen. Kom igång nu → Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt. Gäller endast nya prenumeranter. Är du medlem i Sveriges Ingenjörer? Aktivera ditt konto här Logga in här ✕ nyheter innovation mat
ENERGI Svensk vattenkraft kan öka rejält: “Som en kärnkraftreaktor” Det finns stor potential att öka effekten från Sveriges befintliga vattenkraftverk. Ytterligare 4 000 MW går att få fram till år 2050. Den analysen gör teknikkonsulten Afry i en ny rapport.
ENERGI Ytterligare nej till vindkraft till havs – 90-121 vindkraftverk stoppas Försvarsmakten gör tummen ner för ytterligare en planerad vindkraftspark till havs.