INNOVATION

Dagen då Elon Musk får implantera chip i våra hjärnor rycker allt närmare

Neuralinks implantat.

Det amerikanska läkemedelsverket FDA har nu gett grönt ljus för Neuralink att genomföra en klinisk prövning. ”Ett viktigt första steg mot den dag då vår teknik kan hjälpa många människor”, tweetar företaget.

Publicerad Senast uppdaterad

Neuralink, Elon Musk-företaget som utvecklar BCI-implantat (brain-computer interface, eller hjärna till dator-gränssnitt), har passerat en ny milstolpe. Fram till nu har Neuralink testat sin teknik på försöksdjur, men klartecknet från FDA innebär att företaget kan gå från makaker till människor. 

Vilken typ av patienter Neuralink vill rekrytera till studien återstår att se, men den målgrupp bolaget i nuläget satsar på är människor med ryggmärgsskador. Tanken är att drabbade ska kunna styra datorer med enbart tankekraft. Ett annat område Neuralink kikar på är att hjälpa människor som lider av depression, övervikt eller som är suicidala. 

På lång sikt är emellertid visionen betydligt mer högtflygande. Elon Musk – som anser att Neuralinks implantat är så säkert att han skulle kunna utrusta sina barn med dem – föreställer sig bland annat att vi ska kunna uppgradera våra kognitiva förmågor och kommunicera med varandra genom att enbart tänka. Det var något Matthew MacDougall, chefskirurg på Neuralink, diskuterade i ett avsnitt av podcasten Huberman Lab i april i år.

– Om vi tittar på vad som kan ske under mina barns livstid så tänker jag full expansion av mänsklig kognition till artificiell intelligens, kognitiva förmågor som ger dig omedelbar tillgång till allt på internet. Utan den där flaskhalsen där du först måste läsa en Wikipedia-artikel för att förstå dess information…det här så långt borta att jag ännu inte riktigt kan se hur det ska implementeras, men tekniken vi utvecklar ställer dörren på glänt på ett sätt som gör att vi kan tänka realistiskt på en del av de här sakerna. 

Anklagats för djurplågeri

Neuralink har tidigare demonstrerat hur implantatet, som inopereras med hjälp av en robot, fått apor att spela Pong. Men de har också anklagats för djurplågeri av organisationen Physicians Committee for Responsible Medicine, som motsätter sig alla former av vetenskapliga experiment på djur. Neuralink anser å sin sida att de inte bara följer lagar och reglement, utan att de går längre än vad som krävs av dem. 

– Vi har ett fantastiskt team som ser efter djuren och som försöker designa experimenten så att de är så valfria som möjligt. Utöver själva kirurgin har inget djur tvingats att delta i något experiment, berättade Matthew MacDougall i Huberman Lab. 

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.