Innovation Då är finska bakterieproteinet billigare att producera än soja Inom det finska projektet Neo-Carbon Food har man under flera år arbetat med att vässa tekniken. Foto: LUT Villmanstrand-Lahtis tekniska universitet har utvecklat en ny process där koldioxiden fångas direkt ur luften. Foto: LUT Det smakfria bakterieproteinet skulle kunna användas i mänskliga livsmedel, men även ersätta soja odlad på regnskog som foder för boskap. Foto: LUT I Finland har man raffinerat metoden för att producera protein med bakterier, från luft och solel. Forskarna tror att deras produkt kan vara billigare än soja redan 2025. John Edgren Publicerad 12 jan 2020 kl 08.00 Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post Annons Logga in här Prova Ny Teknik – 149 kr för tre månader Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier, premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen. Kom igång nu → Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt. Gäller endast nya prenumeranter. Är du medlem i Sveriges Ingenjörer? Aktivera ditt konto här Logga in här ✕ nyheter innovation
ELBILAR Årets mest lästa: Blev chockade av isärplockade elbilen från BYD BYD:s låga priser, danska lönelyft för svenska ingenjörer och svenskarna som vill koppla upp alla glasögonbågar. Här är Ny Tekniks tio mest lästa artiklar 2024.
ENERGI Mest lästa energinyhet: Tyst vindsnurra för taknocken En ny typ av vindturbin, stirlingmotorn i pannrummet och enorma fynd av vit vätgas. Här är Ny Tekniks tio mest lästa energiartiklar 2024.